Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla listasi jälleen Suomen merkittävimmät yritykset: kärjessä OP, Neste ja Nordea

Jaa
Suomessa toimi vuonna 2019 kolme yritystä, jotka tuottivat kukin arvonlisää yli 1,5 miljardia euroa. Etlan tänään julkaiseman, suuryritysten bkt-vaikutuksia selvittäneen tutkimuksen mukaan ykkössijalle nousi pankkiryhmittymä OP, toiseksi tuli Neste ja kolmannelle sijalle kipusi Nordea Finland. Seuraavia sijoja hallitsivat yli miljardin arvonlisällä UPM, Kesko ja Metsä Group. Talouden kokoon suhteutettuna Suomessa toimii varsin suuria yrityksiä ja niillä on merkittävä rooli bkt:n tuottajina. Työllistäjinä suurimpien yritysten merkitys on kuitenkin pienentynyt ja niiden henkilöstömäärä Suomessa on vähentynyt.
Suomessa toimivia suuryrityksiä tarkastelevan tutkimuksen Etlalta toteuttivat tutkijat Mika Pajarinen (vas.) ja Ilkka Ylhäinen sekä tutkimusjohtajat Jyrki Ali-Yrkkö ja Tero Kuusi.
Suomessa toimivia suuryrityksiä tarkastelevan tutkimuksen Etlalta toteuttivat tutkijat Mika Pajarinen (vas.) ja Ilkka Ylhäinen sekä tutkimusjohtajat Jyrki Ali-Yrkkö ja Tero Kuusi.

Arvonlisältään kymmenen suurinta konsernia Suomessa muodostavat monipuolisen yritysjoukon. Top10-yritysten joukossa on niin teollisuusyrityksiä, palvelualan yrityksiä kuin rahoitusalankin yrityksiä. Monipuolisuus näkyy myös omistusrakenteessa eli mukana on myös ulkomaalaisomisteisia yrityksiä.

Etlan tänään julkaiseman tutkimuksen Suurimpien yritysten rooli Suomen kansantaloudessa (ETLA Raportti 109) mukaan vuonna 2019 Suomessa toimi kolme yritystä, jotka tuottivat Suomeen arvonlisää yli 1,5 miljardia euroa. Ykkössijalle nousi selkeästi pankkiryhmittymä OP, joka tuotti arvonlisää lähes 1,7 miljardia euroa. Toisella sijalla oli Neste (1,54 mrd. euroa) ja kolmantena Nordea Finland (1,51 mrd. euroa). Seuraaville sijaluvuille ylsivät yli miljardin arvonlisällä UPM, Kesko ja Metsä Group. Lisäksi kymmenen suurimman yrityksen joukkoon kuuluivat myös Elisa, Stora Enso, Bayer ja ABB.

Etla on aiemmin julkaissut vastaavan tutkimuksen, jossa tutkittiin kymmentä tärkeintä yritystä Suomessa vuosina 2008 ja 2013. Listalla havaittiin nyt joitakin muutoksia. Vuoden 2008 kärkiyrityksistä seitsemän kuului top10-listalle myös vuonna 2019. Muutoksista näkyvin on aiemmin kärkisijaa pitäneen Nokian putoaminen eniten arvonlisää tuottaneiden yritysten joukosta pois.

– Verrattuna vuoteen 2008 uusina yrityksinä top10-listalle ovat kivunneet Neste, Elisa ja Bayer. Nokian putoaminen kärkikymmeniköstä on huomionarvoista, sillä vuonna 2008 arvonlisältään suurin yritys oli Nokia. Nyt ykkössijalle noussut OP sijoittui vuonna 2008 neljänneksi. Arvonlisältään suurimpien yritysten joukko siis kuitenkin vaihtelee jonkin verran, toteaa tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö Etlasta.

Vuonna 2015 suurimpien yritysten listalle nousi Ali-Yrkön mukaan myös nuori peliyhtiö Supercell, mutta vuonna 2019 se ei enää yltänyt top10-yritysten joukkoon. Sen sijaan saksalaisomisteinen Bayer nousi ensimmäistä kertaa listalle.

Suuryrityksillä merkittävä rooli bkt:n tuottajina, mutta pienempi rooli työllistäjinä

Suhteessa talouden kokoon top10-yrityksillä on varsin merkittävä rooli Suomen bruttokansantuotteen tuottajina. Vuonna 2019 ne synnyttivät 5,7 prosenttia Suomen bkt:sta. Yhteenlaskettu bkt-osuus on suurin piirtein samalla tasolla kuin vuonna 2008 eli niiden arvonlisä on kasvanut Suomessa samaa tahtia kuin muun talouden.

Etlan laskemissa bkt-osuuksissa ei ole mukana yritysten arvoketjujen kautta syntyviä kerrannaisvaikutuksia, jotka vaihtelevat toimialoittain ja yrityksittäin. Tulosten mukaan erityisen suuria kerrannaisvaikutuksia syntyy erityisesti metsäteollisuudessa.

Arvonlisän kasvusta huolimatta, top10-yritysten henkilöstömäärä Suomessa on vähentynyt. Vuodesta 2008 vuoteen 2019 henkilöstömäärät ovat laskeneet noin 20 prosentilla, tosin väheneminen ei ole ollut yhtäjaksoista. Supistukset ajoittuvat pääosin vuosien 2008 ja 2015 välille, minkä jälkeen yritysten yhteenlaskettu työllisyys on Suomessa hieman noussut.

– Vaikka top10-yritykset ovat siis viime vuosina hieman lisänneet Suomen henkilöstöään, niiden osuus koko yrityskentän työllisyydestä on kuitenkin jatkanut laskuaan. Vuonna 2019 arvonlisältään kymmenen suurinta yritystä työllisti vajaa neljä prosenttia kaikkien yritysten työllisyydestä, kun vastaava osuus vuonna 2008 ylsi noin viiteen prosenttiin, Etlan Ali-Yrkkö huomauttaa.

Vuoden 2019 kymmenen suurinta yritystä työllisti lähes 63 000 henkeä Suomessa (vrt. 79 000 henkeä vuonna 2008). Yhteenlasketut luvut peittävät Ali-Yrkön mukaan kuitenkin alleen sen, että suurimpien yritysten joukossa on myös joitakin selvästi henkilöstöään kasvattaneita yrityksiä, kuten Bayer ja Elisa.

 

Ali-Yrkkö, Jyrki – Ylhäinen, Ilkka – Pajarinen, Mika – Kuusi, Tero: Suurimpien yritysten rooli Suomen kansantaloudessa (ETLA Raportti 109)

Tutkimuksen ovat rahoittaneet Helsingin Pörssiklubin säätiö ja Business Finland.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomessa toimivia suuryrityksiä tarkastelevan tutkimuksen Etlalta toteuttivat tutkijat Mika Pajarinen (vas.) ja Ilkka Ylhäinen sekä tutkimusjohtajat Jyrki Ali-Yrkkö ja Tero Kuusi.
Suomessa toimivia suuryrityksiä tarkastelevan tutkimuksen Etlalta toteuttivat tutkijat Mika Pajarinen (vas.) ja Ilkka Ylhäinen sekä tutkimusjohtajat Jyrki Ali-Yrkkö ja Tero Kuusi.
Lataa
Kuvio. Arvonlisältään Suomen suurimmat yritykset vuonna 2019 ja 2008.
Kuvio. Arvonlisältään Suomen suurimmat yritykset vuonna 2019 ja 2008.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Vihreiden tukien osuus noussut Suomen yritystukikannassa, mutta suurimmat tuet maksetaan yhä päästöjä aiheuttaville toiminnoille22.4.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomessa on maksettu vuosina 2020–2023 keskimäärin yli miljardin euron edestä suoria yritystukia. Vuositasolla kasvihuonepäästöjä kasvattavien, ns. ruskeiden tukien osuus on ollut joka vuosi vihreitä tukia suurempi, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Ruskeita tukia on maksettu vuosina 2020–2022 keskimäärin 140 miljoonan euron edestä. Samaan aikaan päästöjä vähentävien vihreiden tukien määrä – vaikkakin kasvussa – jää noin puoleen tästä. Myös tki-tukien vuosittain maksettu määrä jää ruskeita tukia pienemmäksi.

Etla: Osa-aikatyö Suomessa kasvaa ja tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät edelleen17.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät todennäköisesti edelleen tulevaisuudessa, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä. Kehitykseen vaikuttavat osa-aikatyöllisyyden yleinen kasvu sekä julkisen sektorin, erityisesti terveyspalvelujen, kasvava työnkysyntä. Osa-aikaisten määrä on kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2023 kolmanneksella, kun samaan aikaan kokoaikaisten osuus on noussut vain nelisen prosenttia.

Etla: Verotuksen painopiste tukemaan kasvua15.4.2024 11:33:31 EEST | Tiedote

Etlan ehdotus toimenpiteiksi Suomen talouden kurssin muuttamiseksi eli Suomen pelastuspaketti sisälsi laajan joukon pitkän aikavälin rakenteellisia uudistuksia, mutta myös lyhyen aikavälin toimia, joilla verotuksen rakennetta saataisiin muutettua kasvua tukevaan suuntaan. Toimet muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla verotuksen painopiste siirtyy kohti kasvua vähemmän haittaavia veromuotoja, arvioi tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Etla ennustaa: käänne talouteen jo loppuvuodesta - “hallituksen investointipaketista pitäisi luopua”26.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennustaa suhdanteen kääntyvän jo loppuvuodesta, mutta lähivuosien talouskasvu jää vaatimattomaksi. Heikko alkuvuosi painaa kuluvan vuoden talouskasvun 0,3 prosenttiin. Ensi vuonna bkt:n kasvu yltää jo 1,4 prosenttiin. Investoinnit kääntyvät tänä vuonna vaatimattomaan mutta laaja-alaiseen kasvuun ja Suomen vienti alkaa palautua. Työttömyysaste nousee vielä tänä vuonna, mutta laskee ensi vuonna. Kuluttajahintainflaatio pysyy matalana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye