Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Trumpin kauppapolitiikka uhkaa viedä työpaikkoja Suomestakin

Jaa

Presidentti Donald Trumpin kauppapolitiikan vaikutukset voivat tuntua Suomessakin, jos kaikki uhatut tullit toteutuvat. Etlan tänään julkistamien laskelmien mukaan vaikutukset Suomen bkt:hen tai työllisyyteen jäävät suhteellisen pieniksi, mutta erityisen vahingollisia Suomen autoteollisuudelle olisivat mahdolliset tullit autoille ja autojen osille. Jos autotullit toteutuisivat, työllisyysvaikutus olisi arviolta -12 prosenttia eli uhattuna olisi liki 900 työpaikkaa. Uusista lisätulleista suurin vaikutus EU:hun ja myös Suomeen on Yhdysvaltojen asettamilla teräs- ja alumiinitulleilla.

Tero Kuusi, Katariina Nilsson Hakkala ja Maria Wang / ETLA
Tero Kuusi, Katariina Nilsson Hakkala ja Maria Wang / ETLA

Presidentti Donald Trumpin kauppapolitiikka on kiihdyttänyt kauppasotaa ja luonut epävarmuutta koko maailmantalouteen. Trump näkee Yhdysvaltojen kauppataseen alijäämän todisteena aiemmasta epäonnistuneesta kauppapolitiikasta ja tähtää hallinnollaan kauppasopimusten purkamiseen sekä alijäämien vähentämiseen. Tutkijoiden mukaan tämä on monella tapaa ongelmallinen käsitys eikä perustu empiiriseen näyttöön.

Etlan tänään julkistaman tutkimuksen ”Tulleja ja uhkauksia – presidentti Trumpin kauppapolitiikka ja sen seuraukset Suomelle” (ETLA Muistio 73) mukaan kauppataseen alijäämien kasvulla ei ole selvää yhteyttä talouskasvuun.

-        Itse asiassa Yhdysvaltojen talous on kehittynyt suotuisasti, samalla kun kauppataseen alijäämät ovat kasvaneet. Kauppataseen epätasapainot mittaavat ylipäänsä heikosti kauppapolitiikan ja kauppasopimusten oikeudenmukaisuutta, huomauttaa Etlan tutkimuspäällikkö Katariina Nilsson Hakkala.

Nilsson Hakkalan, Tero Kuusen ja Maria Wangin tutkimuksessa käydään läpi yksityiskohtaisesti Trumpin hallinnon toimenpiteitä ja harjoitetun kauppapolitiikan vaikutuksia – myös Suomeen. Yhdysvallat oli viime vuonna Suomen neljänneksi suurin tavaroiden vientimaa ja palveluviennissä toiseksi tärkein kohdemaa. Suomi vie tavaraa Yhdysvaltoihin myös välillisesti muiden maiden, kuten Kiinan, kautta. Välillisesti tullit voivat vaikuttaa myös palveluvientiin, esimerkiksi hissien vientiin liittyvän huollon kautta.

Tutkimuksessa eriteltiin lisätullien Suomeen kohdistuvia arvonlisä- ja työllisyysvaikutuksia (liitteenä taulukko). Jos kaikki uhatut tullit toteutuisivat, olisi arvonlisän vähennys Suomessa arviolta 193 miljoonaa euroa ja koko EU:n alueella noin 28 miljardia. Suhteutettuna bkt:hen lisätullien vaikutukset eivät olisi Suomelle kovin suuria (0,09 prosenttia). Työllisyysvaikutuksena Suomesta voisi kuitenkin kadota noin 2900 työpaikkaa.

Tutkijat huomauttavat, että laskelmat mahdollisesti aliarvioivat todellisia vaikutuksia, eivätkä sisällä esimerkiksi kerrannaisvaikutuksia, joita niiden aiheuttamalla epävarmuudella on esimerkiksi rahoitusjärjestelmään. Tullien vaikutukset yksittäisiin toimialoihin voivat myös olla suhteessa suurempia - vaikka tappiot koko maan tasolla olisivatkin pieniä.

-        Esimerkiksi uhatuissa autotulleissa vaikutus kohdistuisi lähinnä autoteollisuuteen, mikä työllisti Suomessa vuonna 2014 noin 6900 ihmistä. Jos tullien aiheuttama 854 hengen vähennys kohdistuisi pelkästään tähän lukuun, olisi työllisyysvaikutus toimialalla jo yli 12 prosenttia miinuksella, pohtii Katariina Nilsson Hakkala.

Laskelmat perustuvat myös oletukseen, että yritykset eivät muuta tuotantoketjujaan tai vaihda alihankkijoitaan. Pidemmällä aikavälillä on mahdollista, että yritykset siirtävät esimerkiksi tuotteiden valmistusta ja kokoonpanoa maihin, joita Trumpin hallinnon asettamat tullit eivät koske. Suomen kohdalla se voisi merkitä esimerkiksi autojen kokoonpanoteollisuuden siirtoa EU:n ulkopuolelle, mikäli EU:n autoviennille Yhdysvaltoihin asetetaan lisätulleja.

Nilsson Hakkala, Katariina – Wang, Maria – Kuusi, Tero: Tulleja ja uhkauksia – presidentti Trumpin kauppapolitiikka ja sen seuraukset Suomelle (ETLA Muistio 73).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tero Kuusi, Katariina Nilsson Hakkala ja Maria Wang / ETLA
Tero Kuusi, Katariina Nilsson Hakkala ja Maria Wang / ETLA
Lataa
Tullinostojen vaikutus kaupan tuomalle arvonlisälle ja työllisyydelle
Tullinostojen vaikutus kaupan tuomalle arvonlisälle ja työllisyydelle
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Teollisuustuotanto jäämässä hieman odotetusta, rakennusalalla kolkuttelee kohta taantuma26.11.2018 07:00Tiedote

Etlan tänään julkistaman Toimialakatsauksen mukaan teollisuustuotanto saattaa jäädä tänä vuonna hieman odotettua ripeää kasvua pienemmäksi. Teollisuuden tuotanto kasvoi tammi-syyskuussa 3,6 prosenttia vuodentakaisesta. Sähkö- ja elektroniikkateollisuus on jatkanut vahvaa kasvuaan, myös kone- ja metallituotteiden tilaukset ovat kasvaneet. Rakentamista ennakoivat indikaattorit viittaavat kuitenkin rakennusalan ajautuvan taantumaan ensi vuonna.

Etla: Puolet työpaikkojen lisäyksestä politiikan ansiota12.11.2018 11:00Tiedote

Kilpailukykysopimus ja työn tarjontaa lisänneet uudistukset ovat tukeneet kasvua merkittävästi ja tuoneet Etlan arvion mukaan noin puolet hallituskaudella toteutuneesta runsaan sadan tuhannen työpaikan lisäyksestä. Suomella on edellytykset päästä noin kahden prosentin kasvuun seuraavallakin vaalikaudella. Nopean kasvun jatkuminen sekä tavoiteltu 75 prosentin työllisyysaste vaativat kuitenkin lisää rakennemuutoksia.

Työttömyyden ennustaminen nyt aiempaa tarkemmaksi - Etla julkistaa uuden version ETLAnow-ennustemallista5.11.2018 05:30Tiedote

Etla julkistaa tänään uuden, tehokkaamman version työttömyyden ennustamiseen kehitetystä ETLAnow-työkalusta. Projekti on osa ns. nykyhetken ennustamista (nowcasting) eli se hyödyntää myös suuria tietomassoja ennustekäytössä. Käytännössä uusi ETLAnow-malli (BVAR) yhdistää tämän päivän tehokkaimmat ekonometriset työkalut ja Google-hakudatan hyödyntämisen talousennustamisessa. Etlan ennusteryhmälle malli on jo tuottanut aiempaa tarkempia ennusteita Suomen työttömyyden kehityksestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme