Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Hallitus voi poiketa taloustavoitteistaan ”normaalia heikommassa talouskehityksessä” – mutta mikä on normaalia heikompaa kehitystä?

Jaa
Rinteen/Marinin hallitusten keskeiset taloustavoitteet – työllisyys ja julkisen talouden tasapaino ‒ pätevät vain normaalin kansainvälisen talouskehityksen oloissa. Tätä heikomman kehityksen oloissa tavoitteista voidaan hallitusohjelman mukaan poiketa. ”Normaalia heikommalle kehitykselle” ei ole kuitenkaan annettu määritelmää tai edes kuvausta. Tänään julkaistussa Etla-muistiossa esitellään tapa määritellä normaali ja heikko kansainvälinen taloudellinen tilanne. Lisäksi muistiossa arvioidaan, minkälaisia vaikutuksia normaalia heikommalla talouskehityksellä olisi Suomen tuotantoon, työllisyyteen ja julkiseen talouteen.
Markku Lehmus, Vesa Vihriälä ja Jetro Anttonen.
Markku Lehmus, Vesa Vihriälä ja Jetro Anttonen.

Hallitusten onnistumista arvioidaan yleensä toteutuneen kehityksen perusteella. Jos ulkoiset olosuhteet muodostuvat hallituskaudella hyviksi, huonokin politiikka näyttää onnistuneelta ja vastaavasti, jos olosuhteet ovat huonot, hyväkin politiikka voi jälkikäteen näyttää huonolta. Tilanne on ongelmallinen, paitsi saavutusten arvioinnin kannalta, myös hallituskauden aikana, kun toteutuvaa kehitystä ei välttämättä voi pitää luotettavana arviona politiikkatoimien tehokkuudesta tai tarpeesta korjata harjoitettavaa politiikkaa.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälän sekä Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmuksen ja tutkija Jetro Anttosen laatimassa muistiossa ”Heikot talousolosuhteet ja hallitusohjelman tavoitteet(ETLA Muistio 86) pyritään erottamaan politiikan ja muiden tekijöiden vaikutus toisistaan eli arvioidaan talouden ulkoisen ympäristön merkitystä suhteessa Marinin hallituksen tavoitteiden toteutumiseen. Hallituksen keskeisiä tavoitteita ovat mm. työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin ja julkisen talouden tasapaino vuonna 2023.

Tekijät ehdottavat määritelmää normaalille ja sen vastakohtana olevalle heikommalle taloudelliselle tilanteelle, koska hallituksen työllisyyttä ja julkisen talouden tasapainoa koskevat tavoitteet pätevät vain ”normaalin kansainvälisen talouskehityksen” oloissa, eikä normaalia heikompaa kehitystä ole hallitusohjelmassa määritelty. Määritelmällä on väliä, sillä heikommassa talouskehityksessä hallituksen tavoitteista voidaan ohjelman mukaan poiketa. Lisäksi poikkeuksellisessa huonossa tilanteessa menoja voidaan lisätä miljardilla eurolla yli menokehyksen.

Heikon taloustilanteen todennäköisyys 20 prosenttia

Tekijät ehdottavat, että normaalin määritelmä perustuisi euroalueen bruttokansantuotteen ennusteeseen vuoteen 2023 asti. Heikoksi talouskehitykseksi määritellään tiettyä tilastollista poikkeamaa huonompi bkt:n kehitys. Tämä vastaa sitä, että euroalueen bkt:n summa jää hallituksen aloitusta seuraavan neljän vuoden aikana noin 2,5 prosenttia ennustettua pienemmäksi. Muistiossa on hahmoteltu kaksi vaihtoehtoista heikon talouskehityksen skenaariota sekä laskettu näiden toteutumisen vaikutukset Suomen tuotantoon, työllisyyteen ja julkisen talouden tasapainoon.

Heikon taloustilanteen syntymisen todennäköisyys olisi noin 20 prosenttia, toteaa Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

-          Simulointimme tuottavat raskaan pettymyksen hallituksen työllisyystavoitteille, jos poikkeama normaalista toteutuisi jo kuluvan vuoden alkupuoliskolla. Suomen tuotannon, työllisyyden ja julkisen talouden tasapainon kehitys olisi merkittävästi ennustettua huonompaa, Lehmus pohtii.

Lyhytaikaisessa jyrkässä poikkeamassa Suomen työllisyysaste jäisi 0,6‒1,1 prosenttiyksikköä alhaisemmaksi vuoteen 2023 mennessä kuin perusuralla. Vastaavasti pitkäaikaisemmassa ja loivemmassa poikkeamassa työllisyysaste jäisi 1,2‒2 prosenttiyksikköä pienemmäksi (Kuviot 5 ja 8 liitteenä). Työllisyyden lisäksi heikomman taloudellisen tilanteen poikkeamalla olisi merkittäviä vaikutuksia myös Suomen julkistalouden alijäämään.

-          Seuraukset määritelmän mukaisesta heikosta euroalueen kehityksestä ovat sen verran suuria, että vaikutusten kompensointi kotimaisilla toimilla on jokseenkin epärealistista. Tässä mielessä hallituksen politiikkatoimien ehdollistaminen kansainväliseen kehitykseen vaikuttaa perustellulta. Toisaalta menokehyksen ylittämiselle syntyy hallitusohjelman sallima peruste vain erittäin poikkeuksellisissa oloissa, muistuttaa Vesa Vihriälä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Markku Lehmus, Vesa Vihriälä ja Jetro Anttonen.
Markku Lehmus, Vesa Vihriälä ja Jetro Anttonen.
Lataa
Suomen työllisyysaste, normaaliura ja poikkeuksellisen kehityksen skenaario 1
Suomen työllisyysaste, normaaliura ja poikkeuksellisen kehityksen skenaario 1
Lataa
Suomen työllisyysaste, normaaliura ja poikkeuksellisen kehityksen skenaario 2
Suomen työllisyysaste, normaaliura ja poikkeuksellisen kehityksen skenaario 2
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Vihreiden tukien osuus noussut Suomen yritystukikannassa, mutta suurimmat tuet maksetaan yhä päästöjä aiheuttaville toiminnoille22.4.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomessa on maksettu vuosina 2020–2023 keskimäärin yli miljardin euron edestä suoria yritystukia. Vuositasolla kasvihuonepäästöjä kasvattavien, ns. ruskeiden tukien osuus on ollut joka vuosi vihreitä tukia suurempi, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Ruskeita tukia on maksettu vuosina 2020–2022 keskimäärin 140 miljoonan euron edestä. Samaan aikaan päästöjä vähentävien vihreiden tukien määrä – vaikkakin kasvussa – jää noin puoleen tästä. Myös tki-tukien vuosittain maksettu määrä jää ruskeita tukia pienemmäksi.

Etla: Osa-aikatyö Suomessa kasvaa ja tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät edelleen17.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät todennäköisesti edelleen tulevaisuudessa, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä. Kehitykseen vaikuttavat osa-aikatyöllisyyden yleinen kasvu sekä julkisen sektorin, erityisesti terveyspalvelujen, kasvava työnkysyntä. Osa-aikaisten määrä on kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2023 kolmanneksella, kun samaan aikaan kokoaikaisten osuus on noussut vain nelisen prosenttia.

Etla: Verotuksen painopiste tukemaan kasvua15.4.2024 11:33:31 EEST | Tiedote

Etlan ehdotus toimenpiteiksi Suomen talouden kurssin muuttamiseksi eli Suomen pelastuspaketti sisälsi laajan joukon pitkän aikavälin rakenteellisia uudistuksia, mutta myös lyhyen aikavälin toimia, joilla verotuksen rakennetta saataisiin muutettua kasvua tukevaan suuntaan. Toimet muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla verotuksen painopiste siirtyy kohti kasvua vähemmän haittaavia veromuotoja, arvioi tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Etla ennustaa: käänne talouteen jo loppuvuodesta - “hallituksen investointipaketista pitäisi luopua”26.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennustaa suhdanteen kääntyvän jo loppuvuodesta, mutta lähivuosien talouskasvu jää vaatimattomaksi. Heikko alkuvuosi painaa kuluvan vuoden talouskasvun 0,3 prosenttiin. Ensi vuonna bkt:n kasvu yltää jo 1,4 prosenttiin. Investoinnit kääntyvät tänä vuonna vaatimattomaan mutta laaja-alaiseen kasvuun ja Suomen vienti alkaa palautua. Työttömyysaste nousee vielä tänä vuonna, mutta laskee ensi vuonna. Kuluttajahintainflaatio pysyy matalana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye