Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston Pacius-palkinto Mikko Ojaselle

Jaa
Helsingin yliopiston vuoden 2023 Pacius-palkinto on myönnetty filosofian tohtori Mikko Ojaselle tunnustuksena hänen 25 vuoden työstään elektronisen musiikin hyväksi Helsingin yliopiston Musiikintutkimuslaboratoriossa (UHMRL). Pacius-palkinto jaetaan merkittävästä ja ansiokkaasta toiminnasta Helsingin yliopiston musiikkielämän puolesta.
Mikko Ojanen. Kuva: Kai Lassfolk.
Mikko Ojanen. Kuva: Kai Lassfolk.

Musiikintutkimuslaboratorio, alkujaan nimeltään Helsingin yliopiston ääniteknillinen laboratorio, juhlii 60-vuotista taivaltaan lukuvuonna 2022–2023. Ojanen on ollut studion kantava voima viime vuodet opetuksensa ja tutkimustyönsä myötä.

– Tämä huomionosoitus tuntuu erittäin hyvältä ja liikuttavalta. Työskentely sekä Helsingin yliopiston että koti- ja pohjoismaisen elektronisen musiikin kulttuuriperinnön äärellä näin upeassa ympäristössä on ollut suuri ilo ja kunnia. Palkinnon myötä toivon voivani herättää kiinnostusta ja saada näkyvyyttä tälle täysin ainutlaatuiselle yliopiston yksikölle, joka kiinnostaa laajasti sekä opiskelijoita, tutkijoita että vierailijoita myös kansainvälisesti, sanoo Ojanen.

Studiolla merkittävä rooli kotimaisessa kokeellisessa musiikissa

Yliopiston ääniteknillisellä laboratoriolla on ollut keskeinen asema suomalaisen elektroakustisen musiikin synnyssä sekä happening- ja underground-konserttien järjestämisessä Suomessa. Tämä Pohjoismaiden vanhin studio perustettiin professori Erik Tawaststjernan aloitteesta lukuvuoden 1961–1962 aikana yhdessä musiikkitieteen opiskelijoiden Erkki Salmenhaaran, Ilkka Oramon ja Ilpo Saunion kanssa. Tarkoituksena oli luoda Suomeen eurooppalaisia trendejä vastaava studio, jota rakentamaan kutsuttiin silloinen fysiikan opiskelija Erkki Kurenniemi. Laboratorion historiaan kuuluvat myös muun muassa elektronimusiikkisäveltäjä Jukka Ruohomäki, joka ylläpiti studiota 1970-luvun ajan, sekä vajaa kaksi vuotta sitten menehtynyt musiikkitieteen yliopistonlehtori Kai Lassfolk, joka ylläpiti ääniteknillistä laboratoriota 1980-luvulta alkaen 35 vuoden ajan. Mikko Ojasen työ on ylläpitänyt ja kehittänyt edelleen tätä elektroakustisen musiikin uutta perinnettä.

Studion kokoelma sisältää muun muassa Erkki Kurenniemen 1960- ja 1970-luvuilla rakentamia ainutlaatuisia sähkösoittimia ja merkittävän kokoelman näillä soittimilla tehtyä elektronista musiikkia. Soittimet ovat edelleen käytössä ja Mikko Ojanen opettaa niiden avulla äänisynteesiä sekä elektronista ja tietokonemusiikkia ja näiden tutkimusta.

– Oma tutkimukseni studion ja samalla Helsingin yliopiston historiasta on tarkentanut kuvaa muun muassa siitä, kuinka yllättävän laajalle yliopiston studiossa tuotetut äänet ja musiikki levisivät erilaisten näyttelyiden, elokuvien, radiokuunnelmien, teatteriesitysten ja muiden teosten konteksteissa. Helsingin yliopiston ääniteknillisen laboratorion merkitystä Suomen kokeellisen musiikin ja avantgarden kentällä vuosikymmenten saatossa ei ole oikein vieläkään ymmärretty tai tunnistettu, toteaa Ojanen.

Helsingin yliopiston Pacius-palkinto

Helsingin yliopisto jakaa vuosittain Pacius-palkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt yliopiston musiikkielämää. Palkinto korostaa luovan säveltaiteen pitkää historiallista perinnettä Helsingin yliopistossa sekä sen elävää harjoitusta nykyisinkin olennaisena osana yliopistoyhteisön omaa musiikkielämää. Palkintosumma on 4000 euroa ja palkinnonsaajaa esittää rehtorille Helsingin yliopiston musiikkiseura HYMS. Pacius-palkinto perustettiin vuonna 1991 yliopiston ensimmäisen musiikinopettajan Fredrik Paciuksen muistoksi.

***

Musiikintutkimuslaboratorio (UHMRL) Facebookissa

Yhteyshenkilöt

Mikko Ojanen
yliopistonlehtori
p. 044 242 8103
mikko.ojanen@helsinki.fi

Kuvat

Mikko Ojanen. Kuva: Kai Lassfolk.
Mikko Ojanen. Kuva: Kai Lassfolk.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme