Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Kasvu - mistä se on kiinni? Tuore kirja käy läpi Suomen talouskasvuun vaikuttavia tekijöitä

Jaa
Suomen kasvu -kirja tarkastelee tuottavuuden ja samalla talouden kasvun edellytyksiä yhtä vaalikautta pidemmälle. Kirjoittajat nostavat erityisesti esille uuden tiedon ja sen pohjana olevan tutkimuksen olennaisen merkityksen. Kasvuun tarvitaan uuden tiedon ohella myös kilpailun luomaa painetta ja hyvää sopeutumiskykyä.

Suomi on viime vuosikymmenen aikana menettänyt asemiaan suhteessa tuottavuuden kärkimaihin. Tilanne on alkanut korjaantua, mutta kasvun lisäämiseksi tarvitaan yhä määrätietoista politiikkaa. Tänään julkaistava Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ja Paulon säätiön yhteinen kirja Suomen kasvu – Mikä määrää tahdin muuttuvassa maailmassa? perkaa talouskasvun edellytyksiä seuraavan 10-15 vuoden aikana Suomessa. Kirjoittajat käyvät läpi taloustieteellisen tutkimuksen pohjalta keskeiset talouskasvuun vaikuttavat tekijät ja arvioivat, missä asennossa nämä ovat tämän päivän Suomessa.

Kasvun edellytysten kannalta Suomen vahvuuksiksi todetaan poliittisten ja taloudellisten instituutioiden toimivuus, moniin maihin verrattuna hyvä väestön osaaminen sekä uutta luova innovaatiotoiminta. Toisaalta väestö ikääntyy nopeasti, koulutustaso ei enää parane ja nuorten osaaminen näyttää heikentyvän. Miinuspuolelta löytyy myös Suomen puutteellinen kyky sopeutua makrotaloudellisiin häiriöihin sekä julkisen talouden sitkeä kestävyysvaje. Lisähaastetta tuo myös ilmastonmuutokseen sopeutuminen Suomen energiavaltaisessa taloudessa. Tekoäly ja datatalous antavat toisaalta uudenlaisia mahdollisuuksia, mutta Suomen kyky niiden tehokkaaseen hyödyntämiseen ei ole itsestään selvä.

Suomen kasvu – kirjan kirjoittajina on kaikkiaan 13 suomalaista ekonomistia: professori Bengt Holmström (MIT), ylijohtaja Anni Huhtala (VATT), professori Seppo Honkapohja (Aalto), professori Ari Hyytinen (Hanken), professori Panu Poutvaara (Münchenin yliopisto), professori Otto Toivanen (Aalto), valtiosihteeri Vesa Vihriälä sekä Etlan tutkijat Mika Maliranta, Heli Koski, Petri Rouvinen, Katariina Nilsson Hakkala, Tero Kuusi ja Antti Kauhanen.

Kirjan toimittaneet Seppo Honkapohja ja Vesa Vihriälä toteavat, että tärkeimmät lähiajan politiikkahaasteet koskevat koulutuksen ja tutkimuksen vahvistamista, talouden muutosta hiilineutraaliin suuntaan, syrjäytymisen ehkäisyä ja työperäisen maahanmuuton lisäämistä sekä työmarkkinoiden kykyä sopeutua shokkeihin. Lisäksi kaikki politiikkatoimet olisi kyettävä sovittamaan yhteen tavalla, joka johtaa julkisen talouden kestävyysvajeen pienenemiseen.

Honkapohja, Seppo – Vihriälä, Vesa (toim.): Suomen kasvu – mikä määrää tahdin muuttuvassa maailmassa? (Etla Sarja B278) 2019, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, Paulon Säätiö

Kirjapyynnöt sähköpostitse: info@etla.fi

Lisätietoja:

valtiosihteeri Vesa Vihriälä, p. 043-824 1660, vesa.vihriala@etla.fi

vieraileva professori Seppo Honkapohja, p. 040-7718954, seppo.honkapohja@aalto.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Vihreiden tukien osuus noussut Suomen yritystukikannassa, mutta suurimmat tuet maksetaan yhä päästöjä aiheuttaville toiminnoille22.4.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomessa on maksettu vuosina 2020–2023 keskimäärin yli miljardin euron edestä suoria yritystukia. Vuositasolla kasvihuonepäästöjä kasvattavien, ns. ruskeiden tukien osuus on ollut joka vuosi vihreitä tukia suurempi, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Ruskeita tukia on maksettu vuosina 2020–2022 keskimäärin 140 miljoonan euron edestä. Samaan aikaan päästöjä vähentävien vihreiden tukien määrä – vaikkakin kasvussa – jää noin puoleen tästä. Myös tki-tukien vuosittain maksettu määrä jää ruskeita tukia pienemmäksi.

Etla: Osa-aikatyö Suomessa kasvaa ja tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät edelleen17.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät todennäköisesti edelleen tulevaisuudessa, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä. Kehitykseen vaikuttavat osa-aikatyöllisyyden yleinen kasvu sekä julkisen sektorin, erityisesti terveyspalvelujen, kasvava työnkysyntä. Osa-aikaisten määrä on kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2023 kolmanneksella, kun samaan aikaan kokoaikaisten osuus on noussut vain nelisen prosenttia.

Etla: Verotuksen painopiste tukemaan kasvua15.4.2024 11:33:31 EEST | Tiedote

Etlan ehdotus toimenpiteiksi Suomen talouden kurssin muuttamiseksi eli Suomen pelastuspaketti sisälsi laajan joukon pitkän aikavälin rakenteellisia uudistuksia, mutta myös lyhyen aikavälin toimia, joilla verotuksen rakennetta saataisiin muutettua kasvua tukevaan suuntaan. Toimet muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla verotuksen painopiste siirtyy kohti kasvua vähemmän haittaavia veromuotoja, arvioi tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Etla ennustaa: käänne talouteen jo loppuvuodesta - “hallituksen investointipaketista pitäisi luopua”26.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennustaa suhdanteen kääntyvän jo loppuvuodesta, mutta lähivuosien talouskasvu jää vaatimattomaksi. Heikko alkuvuosi painaa kuluvan vuoden talouskasvun 0,3 prosenttiin. Ensi vuonna bkt:n kasvu yltää jo 1,4 prosenttiin. Investoinnit kääntyvät tänä vuonna vaatimattomaan mutta laaja-alaiseen kasvuun ja Suomen vienti alkaa palautua. Työttömyysaste nousee vielä tänä vuonna, mutta laskee ensi vuonna. Kuluttajahintainflaatio pysyy matalana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye