Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen tienpitoa ja liikennejärjestelmiä kehitetään aiempaa pitkäjänteisemmin

Jaa

Tienpidon ja liikenteen suunnitelma on katsaus Keski-Suomen ELY-keskuksen alueen liikenteeseen, tienpitoon ja rahoitukseen. Suunnitelmassa kuvataan millä tavoin ja millä volyymillä tienpitoa ja liikennepalveluita järjestetään sekä kehitetään. Vuonna 2021 tienpitoon on käytössä 39 miljoonaa euroa.

Tulevina vuosina määrärahataso pysyy suunnilleen samantasoisena. Teiden kunnossapidolla varmistetaan maanteiden päivittäinen liikennöitävyys. Toiminnassa priorisoidaan vilkkaasti liikennöityjen teiden sekä pääväylien korjaustarpeet. Korjauksia painottamalla pyritään varmistamaan matkojen ja kuljetuksien ympärivuotinen sujuvuus. Kuluvana vuonna käynnistyy myös uusia investointihankkeita, joista merkittävin on eritasoliittymän rakentaminen valtatielle 9 Himoksen kohdalle.

– Hallitusohjelmassa sovittu ja parlamentaarisessa ohjauksessa valmisteltu valtakunnallinen 12-vuotinen liikennejärjestelmäsuunnitelma tarjoaa pitkään kaivatun strategisen selkänojan kaikille alan toimijoille. Kevään aikana eduskunnan käsittelyyn selontekona tuleva suunnitelma on merkittävä tulevien vuosien suunnannäyttäjä, joka toteutuessaan tuo liikennejärjestelmän kehittämiseen odotettua vakautta ja ennakoitavuutta. Tienpidon näkökulmasta oleellisia asioita ovat mm. perusväylänpidon rahoituksen turvaaminen, kestävien liikkumismuotojen esittäminen ja investointien kohdentaminen keskeiselle tieverkolle, kertoo Keski-Suomen ELY-keskuksen ylijohtaja Jukka Lehtinen.

Päällysteiden korjaus tarkentuu kevään kuluessa

Keski-Suomen ELY-keskuksen talvella 2021 kilpailutuksessa olevien urakoiden päällystyskohteiden yhteispituus on noin 100 km. Päällystysohjelman lopulliseen pituuteen vaikuttavat mm. urakoiden kilpailutusten tulokset, bitumin ja kaasun kustannustason muutokset sekä urakoiden työnaikaiset muutokset.

Kokonaisrahoitus päällystettyjen teiden korjauksiin vuodelle 2021 on noin 11 miljoonaa euroa sisältäen uudelleen päällystysten lisäksi muun muassa rakenteen parantamista, paikkauksia sekä tiemerkintöjen tekemisen. Lopullisesti kohteet selviävät vasta keväällä talven aikana syntyneiden vaurioiden kokonaan paljastuttua. 

Julkisen liikenteen järjestämisessä ELY-keskuksen rooli on turvata palvelun saatavuus

ELY- keskus huomioi toiminnassaan valtakunnallisen ja maakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteet ja pyrkii osaltaan parantamaan julkisen henkilöliikenteen houkuttelevuutta sekä koko matkaketjun toimivuutta toimivaltansa puitteissa. Keski-Suomen ELY-keskus vastaa liikenteen järjestämisestä 19 kunnan alueella. Jyväskylän kaupunki vastaa liikenteen järjestämisestä Jyväskylän kaupungin sekä Laukaan ja Muuramen kuntien alueilla.

Koronapandemia on vähentänyt merkittävästi ihmisten liikkumista julkisessa liikenteessä. On arvioitu, että pitkään kestänyt tilanne vaikuttaa matkustajamääriin myös pandemian jälkeen. ELY-keskus turvaa peruspalvelutason kannalta tärkeimmät vuorojen säilymiset ja mahdollisuudet julkisen henkilöliikenteen käyttöön eri alueilla.

Keski-Suomen tienpidon ja liikenteen suunnitelma (ely-keskus.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja
Jukka Lehtinen
p. 0295 024 698

Toiminnanohjauspäällikkö
Tiina Lamminmäki
p. 0295 024 697

Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme