Suomen Vuokranantajat ry

Kimppa-asuminen korona-aikana – mitä tulisi ottaa huomioon?

Jaa
Vuokramarkkinat käyvät perinteisesti kuumana aina heinä-elokuussa, kun opiskelijat etsivät sopivaa asuntoa opiskelupaikkakunnaltaan. Tänä vuonna koronatilanne tuo kuitenkin oman piirteensä erityisesti opiskelijoiden keskuudessa suosittuun yhteisasumiseen. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Juho Tolppa listaa, mitä asioita kimppa-asumisessa kannattaa huomioida korona-aikana.
Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Koronatilanne vaikuttaa opiskelijoiden keskuudessa suositun kimppa-asumisen näkymiin.

”On toistaiseksi hämärän peitossa, millaisia muutoksia koronakriisi aiheuttaa kimppa-asumisen yleisyyteen. Onko niin, että koronaviruksen aiheuttama pelko saa vuokra-asuntoa etsivät karttamaan vaihtoehtoja, joissa joutuisi jakamaan asunnon muiden kanssa? Vai käykö niin, että lomautusten ja irtisanomisten kiristäessä kukkaron nyörejä vuokralaiset etsivät edullisempia asumismuotoja – joihin kimppa-asuminen kiistatta kuuluu?”, Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Juho Tolppa pohtii.

Olipa yhteisöllisen asumisen suosion suunta kumpi tahansa, varmaa on, että tulevanakin syksynä sadat opiskelijat muuttavat kimppa-asuntoihin. Korona-aikana niin vuokranantajan kuin vuokralaisenkin tulisi ottaa huomioon ainakin seuraavat asiat kimppakämpän vuokrauksessa:

1. Kämppisten yhteiset pelisäännöt korostuvat entisestään

Mahdolliset uudet rajoitustoimet koronaviruksen toisen aallon rantautuessa voivat ajaa kämppikset viettämään aikaa tiiviisti neljän seinän sisässä. Näissä tilanteissa korostuu yhteisten pelisääntöjen noudattaminen. Riskinä on, että yhden asukkaan sairastuminen koronavirukseen ajaa myös kämppikset karanteeniin.

”Olisikin tärkeää, että tulevat kämppikset kävisivät perusteelliset keskustelut yhteisasumisen säännöistä jo vuokrasopimusta tehtäessä, jotta suuremmilta ristiriidoilta myöhemmin vältyttäisiin”, Juho Tolppa muistuttaa.

2. Yksi yhteinen vuokrasopimus voi olla esteenä asumistuen saamiselle

Yleinen asumistuki kattaa useimmilla opiskelijoilla merkittävän osan asumiskustannuksista. Vuokralaisen ja vuokranantajan tulisikin ottaa huomioon asumistuen saamisen edellytykset jo vuokrasopimusta tehdessään, sillä vääränlainen sopimus voi pahimmillaan estää asumistuen saamisen.

Kela voi myöntää yleistä asumistukea, jos saman ruokakunnan sisällä tulot jäävät riittävän pieniksi. Asumistuen saamisen kannalta olennaisessa asemassa onkin ruokakunnan käsite. Kela tulkitsee kaverusten kuuluvan samaan ruokakuntaan, jos he ovat vuokranneet kimppakämpän yhteisellä vuokrasopimuksella.

Vaikka yksi yhteinen vuokrasopimus olisikin vuokranantajan kannalta usein helpoin vaihtoehto, on myös vuokranantajan etu, että vuokralaisten mahdollisuudet saada asumistukea toteutuvat parhaalla mahdollisella tavalla. Kullekin vuokralaiselle oma vuokrasopimus voidaan järjestää esimerkiksi ns. alivuokramallilla, jossa päävuokralainen vuokraa osan huoneistosta kämppiksilleen alivuokrasopimuksin.

3. Kämppisten vaihtumiseen varautuminen tärkeää

Korona-aikana vuokralaisen tarve asunnolle tietyllä paikkakunnalla voi muuttua nopeastikin. Tämä näkyi esimerkiksi keväällä vaihto-opiskelijoiden siirtyessä kotimaihinsa ripeällä aikataululla.

Vastuu uuden vuokralaisen hankkimisesta voi olla joko vuokranantajalla tai jollakin kämppiksistä, riippuen siitä, millaisin vuokrasopimuksin asuminen on järjestetty.

Jos asuminen on järjestetty alivuokramallilla ja päävuokralainen irtisanoo vuokrasopimuksensa, asunto vapautuu vuokranantajalle kokonaisuudessaan uudelleen vuokrattavaksi. Jos sen sijaan alivuokralainen muuttaa pois kimppakämpästä, on tällöin päävuokralaisen huolehdittava uuden vuokralaisen hankinnasta.

Toisinaan vuokralaiset toivovat kimppakämpän vuokraamista ilman alivuokramallia siten, että kaikilla kämppiksillä on omat erilliset vuokrasopimuksensa. Jos tällöin yksi vuokralaisista irtisanoo vuokrasopimuksensa, on vuokranantajan vastuulla hankkia kimppakämppään uusi vuokralainen.

”Tällöin uuden, porukkaan sopivan kämppiksen löytäminen voi olla haastavaa. Varsinkin korona-aikaan, jolloin yhteiset pelisäännöt ja kämppisporukan yhteiselon toimivuus korostuvat, on usein kätevämpää kaikille, jos vuokralaiset itse etsivät uuden kämppiksensä porukkaan”, Tolppa sanoo.

4. Yhteisöllisyys voimavarana

Jos koronaepidemian toinen aalto iskee syksyllä, voivat myös kimppa-asumisen hyvät puolet korostua.

”Kimppa-asumisen yhteisöllisyys toimii myös lääkkeenä monien kokemaan korona-ajan yksinäisyyteen – tiivis asumisyhteisö voikin toimia voimavarana muun yhteiskunnan sulkeutuessa”, Tolppa muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 300 000 asuntoa, joita vuokraavat eteenpäin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 21 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye