Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo sairaalan toiminta- ja talousluvuissa

Jaa

Koronaviruspandemian vaikutukset näkyvät selvästi jo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensimmäisen välitilinpäätöksen toiminta- ja talousluvuissa. Hoitoon pääsyaika on pidentynyt ja alijäämäennuste kasvanut.

Tammi-huhtikuun aikana 84 prosenttia potilaiden kiireettömän hoidon tarpeesta arvioitiin määräajassa. Hoitoon pääsi määräajassa 97 prosenttia potilaista. Kiireellisessä hoidossa hoidon tarve arvioitiin määräajassa 88:lla prosentilla potilaista ja hoito toteutettiin 95 prosentilla potilaista.

Kysyntä laskenut

Taysin palvelujen kokonaiskysyntä on laskenut neljän ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä 12 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Erikoissairaanhoidossa hoidettujen eri potilaiden määrä on vähentynyt edellisvuodesta kolme prosenttia. Laskutettavien avohoitokäyntien määrä on vastaavasti vähentynyt viisi prosenttia.

Myös hoitojaksojen ja laskutettavien hoitopäivien määrä on vastaavasti laskenut. Vähennykset ovat syntyneet maaliskuun puolivälin jälkeisenä aikana, kun Taysin kiireetöntä hoitoa on siirretty eteenpäin. Kiireettömän hoidon siirtyessä myös kunnille koituvat kustannukset siirtyvät eteenpäin. Jäsenkuntamyynnit ovatkin toteutuneet nyt selvästi edellisvuotta pienempinä ja niiden ennustetaan alittuvan 50-55 miljoonaa euroa.

Alijäämää alkuvuodelta 18,8 miljoonaa

Ensimmäisessä välitilinpäätöksessä sairaanhoitopiirin alijäämä on 18,8 miljoonaa euroa. Alijäämän ennustetaan vuoden lopussa olevan noin 80 miljoonaa euroa. Ennusteisiin liittyy koronaviruspandemian vuoksi merkittäviä epävarmuustekijöitä.

Koronavirukseen varautuminen ei ole vaikuttanut toimintakuluihin yhtä merkittävästi kuin tuottoihin. Siirtyneen toiminnan osalta muuttuvia kuluja on säästynyt, mutta toisaalta myös ylimääräistä varautumista on pitänyt tehdä. Kaikkiaan toimintakulut ovat toteutuneet suurin piirtein talousarvion mukaisesti. Pandemian jatkuessa toimintakulut tulisivat ennusteen mukaan vuositasolla alittamaan niukasti talousarvion.

Palkkakustannukset ovat alkuvuonna ylittäneet talousarvion. Sen sijaan ulkopuolisten palvelujen ostot olisivat alkuvuoden tietojen perusteella tänä vuonna selvästi alittumassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Talousjohtaja Pasi Virtanen
puh. 040 779 9002

Johtajaylilääkäri Juhani Sand
puh. 044 719 5959

Sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen
puh. 050 558 4579

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Tays Kehitysyhtiö Oy:n toiminta on käynnistynyt2.6.2020 14:08:33 EESTTiedote

Tays Kehitysyhtiö Oy perustettiin Tähtisairaala -hankkeen yhtenä tuloksena. Etelä-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien yhteisen Kehitysyhtiön toiminta on nyt käynnistynyt Matti Eskolan tultua valittua yhtiön toimitusjohtajaksi. Kesäkuun aikana sairaanhoitopiirien hallitusten käsittelyyn tulee sairaanhoitopiirien ja Kehitysyhtiön pitkäkestoinen, vuoden 2023 loppuun saakka jatkuva yhteistyösopimus.

Puoliso tai tukihenkilö voi 1.6. lähtien osallistua myös synnytyksen jälkeiseen aikaan sekä keisarileikkaukseen Taysissa29.5.2020 11:59:26 EESTTiedote

Puolison tai tukihenkilön läsnäolon rajoituksia synnytyksessä ja synnytyksen jälkeisenä aikana lievennetään 1.6.2020 alkaen Taysissa. Vastedes sekä synnytykseen että synnytyksen jälkeiseen hoitoon saa osallistua yksi tukihenkilö, mikäli perhe asuu Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta tai on lähetetty Taysiin lääketieteellisin perustein.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme