Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Kuolemanvaara demokratioille” – Toimittajat ilman rajoja: Lehdistö polarisoituu uhkaavasti, Suomi putosi viidenneksi lehdistönvapaudessa

Jaa
Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoittaa lehdistön polarisoitumisen aiheuttamista uhista demokratioille. Uunituore World Press Freedom Index nostaa esiin sekä jyrkkiä mielipiteitä korostavan ”Fox News -mallin” vaarat demokratioiden sisällä että polarisaation maiden välillä. ”Globaali tilanne on huolestuttava ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä”, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Suomi putosi indeksin kakkossijalta viidenneksi.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittain julkaisema World Press Freedom Index mittaa lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittain julkaisema World Press Freedom Index mittaa lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella.

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa 03.05.2022 klo 07.00

Maailma on hukkumassa polarisaatioon sekä maiden sisällä että niiden välillä, toteaa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) lehdistönvapausindeksi World Press Freedom Index. Parhaaseen luokkaan eli maihin, joissa lehdistönvapauden tila on hyvä, kuuluu enää kahdeksan indeksissä vertailtavista 180 maasta. Todella vaarallinen on nopeasti leviävä ”Fox News -malli”, joka ratsastaa jyrkillä mielipiteillä, varoittaa RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire.

”Fox News -mallin lisääntyminen mediassa on kuolemanvaara demokratioille, koska malli horjuttaa yhteiskuntien sisäisen harmonian ja suvaitsevan julkisen keskustelun perustaa. Kiireelliset päätökset ovat tarpeen näihin haasteisiin vastaamiseksi”, korostaa Deloire.

Jakolinjoja ruokkivan ”Fox News -mallin” vaikutusta kiihdyttää sosiaalisessa mediassa leviävä disinformaatio. Polarisaation vaarat ovat yhtä todellisia myös kansainvälisesti, kuten Venäjän (indeksissä 155.) hyökkäys Ukrainaan (106.) osoittaa. Sotilaallista hyökkäystä edelsi propagandasota, jossa autoritaarisen maan media oli aseena.

Margarita Simonjan, Venäjän RT:n (entinen Russia Today) pääjohtaja, paljasti mitä hän todella ajattelee Venäjän television ykköskanavan haastattelussa sanoessaan: ’yksikään suuri kansa ei voi olla olemassa ilman median hallintaa’. Median valjastaminen aseeksi autoritaarisissa maissa eliminoi kansalaisten oikeuden informaatioon, mutta liittyy myös kansainvälisten jännitteiden kasvuun, joka voi johtaa pahimman laatuisiin sotiin”, analysoi Deloire.

Suomi kakkosesta viidenneksi – missä syy?

Suomi on perinteisesti sijoittunut 20 vuotta toteutetun lehdistöindeksin kärkisijoille. Viime vuonna toiseksi yltänyt Suomi jäi nyt kuitenkin viidennelle sijalle. Tämä antaa aihetta monenlaiseen mietintään, pohtii suomalaisen Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

”Globaali tilanne on huolestuttava ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä. Saamme etenkin indeksin ykkösmaahan Norjaan verrattuna selvästi huonommat pisteet sekä journalismin laillisten puitteiden että taloudellisten toimintaedellytysten osalta. Tässä ovat takana ainakin Helsingin Sanomain kolmen toimittajan saamat syytteet viime syksynä sekä median lisääntyvä taloudellinen keskittyminen”, taustoittaa Grüne-Luoma.

Indeksin kriteeristöä on uudistettu, joten tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aiempiin vuosiin.

”Siinä mielessä sijoituksemme ei ole romahtanut, että tämä on ensimmäinen vertailu uudella indeksillä. Toisaalta, sijoituksemme on nyt todellakin vasta viides, ja olemme Norjaa (1.) ja Tanskaa (2.) selvästi jäljessä. Hyvä puoli on se, että Ruotsin pitämään kolmossijaan on eroa vain hyvin vähän ja Viron saavuttamaan neljänteen sijaan vielä vähemmän. Viro ansaitsee suuret onnittelut, he kipusivat uudistuneessa indeksissä peräti 11 sijaa ylöspäin”, kiittää Grüne-Luoma.

Lisätiedot:

Yrsa Grüne-Luoma, puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja ry, 040 556 1269, yrsa.grune@rsf.fi

RSF:n vuodesta 2002 julkaisema World Press Freedom Index mittaa lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella. Vuonna 2022 uudistettu Indeksi mittaa poliittista ympäristöä, laillista toimintakehikkoa, taloudellisia edellytyksiä, sosiokulttuurista ympäristöä sekä toimittajien turvallisuutta. Indeksi ei arvioi hallitusten politiikkaa.

Avainsanat

Kuvat

Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittain julkaisema World Press Freedom Index mittaa lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittain julkaisema World Press Freedom Index mittaa lehdistönvapautta 180 eri maassa ja alueella.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Toimittajat ilman rajoja Suomi
Toimittajat ilman rajoja Suomi
info@rsf.fi


+358 40 844 2609http://www.rsf.fi/

Toimittajat ilman rajoja – Suomen osasto on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

Venäjän hyökkäys pahentanut tilannetta: ”Journalismi maailmalla on pahasti uhattuna” – Ennätysmäärä pidätettyjä, naiset yhä ahtaammalla14.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Ennätykselliset 533 toimittajaa on pidätettyinä ympäri maailman, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Missä sananvapautta on vähiten, siellä tapetaan ja vangitaan eniten”, tiivistää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Naistoimittajien tilanne on myös pahempi kuin koskaan ennen – naisten osuus pidätetyistä on jo yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Surmansa on saanut maailmalla lähes 60 toimittajaa. Tilannetta on merkittävästi pahentanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

”Diktaattorien häikäilemättömyyttä” – Toimittajat ilman rajoja: Sekä nais- että miespuolisia toimittajia pidätetty maailmalla ennätysmäärä16.12.2021 07:00:00 EET | Tiedote

Ennätysmäärä toimittajia, lähes 500, on pidätettyinä ympäri maailmaa. Uusiin pidätyksiin ovat syyllistyneet erityisesti Myanmar, Valko-Venäjä ja Hongkong, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. Samalla myös naispuolisia toimittajia on pidätetty enemmän kuin koskaan. ”Valko-Venäjällä on pelästytty naisten johtavaa roolia kansanliikkeessä”, selittää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä naisten pidätysaaltoa Valko-Venäjällä. Hyvä uutinen on, että toimittajia on saanut surmansa vähiten 20 vuoteen.

Väkivalta toimittajia kohtaan kaksinkertaistui Euroopassa – Pohjoismaat journalismin harvoja mallimaita, Saksakin putosi parhaiden joukosta20.4.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Toimittajien kohtaama väkivalta on lisääntynyt koronapandemian myötä, raportoi kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö, jonka vuotuinen maailmanlaajuinen lehdistönvapausindeksi World Press Freedom Index julkaistiin tänään. Suhteellisesti eniten tilanne on heikentynyt Euroopassa. Esimerkiksi Saksassa kymmenet toimittajat ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi. Indeksin kärjessä ovat Pohjoismaat. “Edes Suomessa toimittajat eivät ole turvassa, vaikka olemmekin listan kakkosena”, toteaa Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen puheenjohtaja Jarmo Mäkelä.

”Uhrien nimillä on väliä” – Sofi Oksanen muistaa Putinin kaudella tapettuja 36 toimittajaa ja herättelee: ”Novitsok on uhka koko yhteiskunnalle”11.10.2020 20:00:00 EEST | Tiedote

Kirjailija Sofi Oksanen kiinnittää painokkaasti huomion Venäjän tilanteeseen ja toimittajien kohtaloon presidentti Putinin valtakaudella. Oksanen peräänkuuluttaa tukea jatkuvan uhan alla työskenteleville journalisteille: ”Yksi tapa tukea on muistaa murhattujen nimet”. Oksasen mukaan oppositiojohtaja Navalnyn myrkytys on osa samaa poliittista asetelmaa, jossa ”valtaapitävät pelkäävät hyvin paljon näiden ihmisten työtä”. Listan tapetuista toimittajista on koostanut kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme