BDO Oy

Mikä on osakesäästötili? Osakesäästötilin verolainsäädäntöön aiheuttamat muutokset tulevat voimaan tänään

Jaa

Luonnollisten henkilöiden julkisen kaupankäynnin kohteena olevien sijoitusten verotukseen on luvassa merkittävä muutos, kun osakkeisiin sijoitettavat varat voidaan vuoden 2020 alusta sijoittaa osakesäästötilille eli sijoitussäästötilille. Osakesäästötilin verolainsäädäntöön aiheuttamat muutokset tulevat voimaan 1.3.2019.

Luonnollisten henkilöiden julkisen kaupankäynnin kohteena olevien sijoitusten verotukseen on luvassa merkittävä muutos, kun osakkeisiin sijoitettavat varat voidaan vuoden 2020 alusta sijoittaa osakesäästötilille eli sijoitussäästötilille. Tällä hetkellä osakesijoituksiin sijoittanutta verotetaan juoksevasta tuotosta, esimerkiksi osinkotuotosta vuosittain ja arvonnoususta kohteen luovutuksen yhteydessä.

Hallitus antoi joulukuussa 2018 esityksen osakesäästötilistä (HE 279/2018 vp). Asiakokonaisuuteen liittyen annettiin joulukuussa myös mm. osakesäästötilin tuloverotusta koskeva esitys HE 275/2018 vp. Osakesäästötilin verolainsäädäntöön aiheuttamat muutokset tulevat voimaan esityksen mukaisesti maaliskuun alussa 2019. Kaikki kokonaisuuteen liittyvät lait on tarkoitus hyväksyä eduskunnassa kevään 2019 istuntokaudella. Osakesäästötilille varoja voidaan ottaa vastaan esityksen mukaisesti 1.1.2020 alkaen.

Osakesäästötilille voisi siirtää rahavaroja kuka tahansa luonnollinen henkilö, myös alaikäinen. Kullakin henkilöllä voisi kerrallaan olla yksi sijoitussäästötili, jonne rahavaroja voisi siirtää korkeintaan 50 000 euroa. Osakesäästötilille voi siirtää ainoastaan rahaa, ei osakkeita. Tilejä tarjoaisivat pankit ja sijoituspalveluyritykset, joilla olisi myös raportointivelvollisuus verohallinnolle. Tällöin verohallinto saa verotusta varten tarvitsemansa tiedot. Yritykset ja yhteisöt eivät voisi avata osakesäästötilejä.

Osakesäästötilissä on kyse välillisestä sijoittamisesta, jossa sijoittamisen tuotto lykkääntyy verotettavaksi vasta sijoituksen päättyessä. Tuotot tulisivat pääomatulona verotettavaksi silloin, kun osakesäästötililtä nostetaan rahaa. Veroa ei menisi silloin, kun tilillä käydään arvopaperikauppaa ja kaupankäynnistä syntyy myyntivoittoja. Myöskään osakesäästötilin osakkeiden perusteella maksettuja osinkoja ei verotettaisi osinkojen maksuhetkellä, vaan tuottojen verotushetki määräytyisi sen mukaan, kun tililtä nostetaan varoja.

Verotuksen lykkääntyminen synnyttää sijoittajalle rahanarvoisen edun, jonka suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi sijoitetun pääoman määrä, arvonnousu sekä säästämisaika. Toisaalta osinkojen kohdalla verotuotto tulisi kokonaan verotettavaksi, kun tällä hetkellä suoran osakesijoituksen perusteella maksettavista osingoista 85 % on verotettavaa tuloa. Käytännössä osinkotulojen kohdalla verotus näin kiristyisi nykyisestä.

Uudistuksen on arvioitu lisäävän yksityishenkilöiden sijoittamista julkisen kaupankäynnin kohteena oleviin osakkeisiin. Näyttää siltä, että osakesäästötili osaltaan myös yksinkertaistaisi osakesijoitusten tuottojen verotusta. Jäämme seuraamaan mielenkiinnolla uudistuksen vaikutuksia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jemmi Rantanen
Tax Manager
jemmi.rantanen@bdo.fi
0400 753 775

Harri Huikuri
Head of Tax and Legal Finland
harri.huikuri@bdo.fi
040 562 8672

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

BDO Oy
BDO Oy
Vattuniemenranta 2
00210 HELSINKI

020 743 2920http://www.bdo.fi

BDO on yksi maailman johtavista talouden ja hallinnon asiantuntijaorganisaatioista. Palvelemme asiakkaitamme tilintarkastuksen, vero- ja lakipalveluiden, taloushallinnon palvelujen ja neuvonannon kautta. Toimimme kaikkialla Suomessa ja globaalisti 162 maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta BDO Oy

Pääomasijoittajat uskovat ohjelmistoalan yrityksiin: Kymmenen seikkaa, mitkä pääomasijoittajaa etsivän yrityksen tulee ottaa huomioon4.3.2019 10:41:20 EETTutkimus

Yksityisillä pääomasijoitusyhtiöillä on runsaasti kiinnostusta ja suuria odotuksia ohjelmistoalan yrityksiä kohtaan. Peräti 92% teknologiayhtiöihin keskittyvistä pääomasijoittajista odottavat portfolioittensa arvon kasvavan tulevina vuosin, ja 67% pääomasijoittajista mainitsevat teknologian alana, jolla myös yritysten arvon uskotaan kasvavan seuraavan 12 kuukauden aikana. Tiedot käyvät ilmi BDO:n vuosittain tekemän kansainvälisen Private Equity Perspective Survey -kyselyn tuloksista. Guide for software companies being acquired by Private Equity -oppaaseemme on koottu 10 keskeistä tekijää ohjelmistoalan yrityksille, jotka ovat kiinnostuneet joko myymään tai houkkuttelemaan investointeja pääomasijoittajilta.

Talousjohtajan kybertuvallisuuden TOP10 – Mitä talousjohtajan tulee vähintään tietää kyberturvallisuudesta?22.10.2018 14:42:43 EESTTiedote

Talouden ja hallinnon asiantuntijaorganisaatio BDO on tämän vuoden aikana haastatellut satoja globaalien yritysten talousjohtajia kyberturvallisuuteen liittyen. Haastattelujen tulokset osoittavat selkeästi, että tietotaidon ja käytännön tekemisen välinen kuilu on monelle talousjohtajalle varsin turhauttava. Kuilun olemassaolo on ymmärrettävä, sillä suurin osa yritysten ylimmän johdon tai hallituksen jäsenistä ei ole koskaan saanut asianmukaista kyberturvallisuuskoulutusta.

Uusia tilintarkastus- ja muita talouden ja hallinnon asiantuntijapalveluja Satakunnan alueen yrityksille – BDO tuo kansainvälisen verkoston laajan osaamisen satakuntalaisten yritysten saataville15.10.2018 12:51:00 EESTTiedote

BDO on syyskuun alussa laajentanut toimintaansa Satakunnassa ja avannut uudet toimistot Poriin ja Raumalle. Voimakkaasti kasvava BDO on viidenneksi suurin tilintarkastusta ja talouden ja hallinnon asiantuntijapalveluja tarjoava organisaatio sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme