Satu Huber: Hajautus kaventunut työeläketoimialalla

Jaa

Työelävakuuttajien etujärjestön Telan puheenjohtaja Satu Huber suhtautuu kriittisesti työeläkealan keskittymiseen yhä harvempien käsiin. Uusimmassa Työeläke-lehdessä Huber puolustaa hajautuksen etuja.

– Olemme mielestäni lähellä sitä rajaa, että keskittyminen ei voi jatkua pitkälle, jos hajautuksesta ja sen eduista halutaan pitää kiinni, Satu Huber sanoo Työeläke-lehdessä.

Työeläkevakuuttajat Telan hallituksen puheenjohtajan roolissa hän painottaa, että hajautus on alan tehokkaan toimeenpanon kehittymisen turvaamista ja osa riskienhallintaa.

Työeläke-lehti selvitti, missä määrin viime vuosina eläkejärjestelmän toimijoiden lukumäärä on harventunut. Työeläkealalla toimijoita on nykyisin 28 eläkelaitosta, kun vuonna 2007 alalla oli vielä 51 toimijaa. Fuusioiden myötä isojen työeläkevakuutusyhtiöiden rooli on kasvanut ja voimistunut.

Kevasta eriytyy yhtiö – jos kunnallinen ja yksityinen yhdistyvät

Tällä hallituskaudella valmistuu lakiesitys kunnallisen ja yksityisen eläkejärjestelmänyhdistämisestä. Suunnitelman toteutuminen merkitsee käytännössä Kevan pilkkomista, ja siitä eriytyisi omakseen uusi yksityisalojen toimijoiden kaltainen työeläkevakuutusyhtiö.

Kolmikantainen suunnittelu järjestelmien yhdistämisestä on meneillään ministeriövetoisesti. Riittävän siirtymäajan jälkeen yhtiö voisi nähdä päivänvalon arviolta vuonna 2024, jolloin se kilpailisi samalta viivalta kuin nykyiset eläkeyhtiöt Elo, Ilmarinen, Varma ja Veritas.

– Järjestelmien yhdistäminen on oikeastaan ainoa keino saattaa kuntatyönantajien eläkemaksut yksityisen sektorin tasolle, toteaa Työeläke-lehdessä Kevan rahoitusjohtaja Allan Paldanius.

Työeläke 5:2019 (digilehteen)

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje ja saat sähköpostiisi digilehden aina tuoreeltaan.

Eläketurvakeskuksen julkaisema Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläke-lehti
Tukkutorinkuja 5 (Kalasatama)
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme