Atena

Seksipalveluja ostetaan Suomessa monesta eri syystä

Jaa

Rakkautta rahalla -teos monipuolistaa kuvaa suomalaisista vastuullisista seksipalvelujen ostajista. Se avaa yllättäviä ja inhimillisiä näkökulmia kaikensukupuolisten asiakkaiden kosketuksen, seuran ja nähdyksi tulemisen tarpeisiin.

Paula Tiessalo: Rakkautta rahalla – Keitä ovat vastuulliset suomalaiset seksinostajat?

Vapaasti julkaistavissa 5.5.2022

Joka kahdeksas suomalainen mies on joskus elämänsä aikana ostanut seksipalveluja (Finsex 2015). Asiakkaiden joukossa on myös naisia, muunsukupuolisia ja transihmisiä. Seksi- ja erotiikka-alan palvelujen kirjo on laajaa. Yksi asiakas ostaa perinteiseksi käsitettyä yhdyntäseksiä, toinen BDSM-palveluja ja kolmas käy katsomassa strip tease -esitystä lounastunnillaan. Välillä asiakas toivoo vain läheisyyttä tai kosketusta.

Seksityöaktivistit ja tutkijat korostavat, että kaupallisen seksin näkeminen pelkästään seksityötä tekevän hyväksikäyttönä on yksinkertaistettu näkemys. Tällöin jää huomiotta seksityön ja asiakkaiden moninaisuus ja ne lukemattomat eri syyt, miksi seksipalveluja ostetaan.

Paula Tiessalon Rakkautta rahalla -kirja tarjoaa tärkeän katsaukseen tapauskertomusten avulla ihmisten erilaisiin seksuaalisiin tarpeisiin ja kosketuksen kaipuuseen. Moni seksipalveluja ostanut kokee, että hänen seksuaalinen hyvinvointinsa on kohentunut, ja että se on vaikuttanut myönteisesti myös muuhun elämään, kuten ihmissuhteisiin ja itsetuntoon.

Seksialan ongelmiin tarjotaan usein ratkaisuksi seksin ostamisen kriminalisointia. Se ei kuitenkaan poistaisi ongelmia, vaan painaisi ne entistä syvemmälle piiloon. Hyödyllisempää olisi sen sijaan erottaa toisistaan vastuullinen asiakkuus ja selkeästi rikollinen toiminta.

Selkeä malli asiakkuudesta auttaisi asiakkaita suhtautumaan seksin ostamiseen ammattimaisemmin ja seksityöntekijää arvostavammin. Koska mallia ei ole, osa asiakkaista toimii osittain siviiliseksisuhteista tutuilla keinoilla. Se hämärtää kaupallisen seksin rajoja ja osapuolten rooleja. Moni vuorovaikutuksen väärinkäsitys voitaisiin ylipäätään välttää, jos seksin ostamisesta puhuttaisiin enemmän ja asiallisemmin. Kirjan loppuun onkin koottu kattava opas seksin ostamiseen.

Seksialan läpinäkyvyys lisäisi myös seksityöntekijöiden turvallisuutta, ja he pystyisivät luottamaan enemmän viranomaisiin, voisivat valita asiakkaansa tarkemmin ja heitä kohdeltaisiin yhteiskunnassa tasavertaisemmin.

Paula Tiessalo on terveys- ja hyvinvointiaiheisiin erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija. Hän on koulutukseltaan VTM, seksuaalineuvoja ja seksuaaliterapeutti. Hänen ensimmäinen, psykoterapeutti Aune Karhumäen kanssa kirjoitettu tietokirjansa Parisuhdepäivitys ilmestyi vuonna 2020.

Haastattelupyynnöt, lisätiedot, arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme