Lomarengas Oy

Suomalaiset lomailevat ensi vuonna kotimaassa

Jaa

Perinteisellä suomalaisella mökkilomailulla on yhä enemmän vetoa kotimaisten matkailijoiden keskuudessa. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan jopa 40 % kuluttajista on harkinnut lomamökin vuokraamista sen sijaan, että matkustaisi ulkomaille. Neljännes myös uskoo, että Suomen suosio matkailukohteena lisääntyy suomalaisten jäädessä enemmän kotimaahan. Luotto Suomen vetovoiman kasvuun tai vähintään ennallaan pysymiseen on kuluttajien keskuudessa kova, sillä vain 7 % epäilee Suomessa tapahtuvan matkailun taantuvan.

Alkaneen talven lomasuunnitelmissa kotona pysyminen on kuitenkin ykkösvaihtoehto. Vajaa puolet suomalaisista on Lomarengas Oy:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan päättänyt viettää talvilomansa kotimaisemissa, kun kolmannes vielä arpoo lomanviettonsa kanssa. Kesän osalta tilanne on toisenlainen: vaikka suomalaiset ovatkin mökkikansaa ja useilla on mahdollisuus viettää vapaa-aikaansa joko omalla tai läheistensä mökeillä, on vuokramökkeily kasvava trendi vapaa-ajanvietossa ja lomailussa. Yli puolet uskoo vuokraavansa ja joka kymmenes kertoo vuokraavansa varmasti mökin ensi vuoden aikana. 12 % kuluttajista uskoo kotimaisen vuokramökkeilyn kasvuun, kun vastaavaan Suomessa tapahtuvasta hotellimatkailusta uskoo alle 4 %.

Tänä vuonna mökkejä vuokrattiin hyvien vuosien malliin ja Suomen johtavan mökkimatkailutoimijan tulevan kauden ennakkovaraustilanne on edelleen samalla tasolla, joten mökkilomailu näyttää pitävän pintansa epävarmasta taloustilanteesta huolimatta.

”Venäjä ja siellä halventunut rupla näkyvät myös Lomarenkaan myynnissä, mutta vähentyneiden venäläismökkeilijöiden synnyttämää aukkoa täyttää hyvä kotimainen kysyntä ja kasvava Keski-Euroopan markkina”, taustoittaa Lomarengas Oy:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola ja jatkaa vuokramökkitoiminnan positiivisten näkymien syitä: ”Entistä nuoremmat, kaksi-kolmekymppiset perheet ja kaveriporukat ovat löytämässä vuokramökkeilystä trendikkään ja arvoiltaan kestävän vapaa-ajanviettomuodon. He ovat sukupolvea, jolla ei ole erityistä halua kiinnittyä suvun mökkiin, vaan hakevat vaihtelua ja kokemuksia ilman klapi- tai maalaustalkoisiin liittyvää velvoitetta.”

Suomessa on Lomarenkaan arvion mukaan enemmän vuodepaikkoja vuokramökeissä (n. 145.000) kuin hotellihuoneissa (n. 102.000) ja niiden vuokraustoiminnasta on tullut merkittävä matkailuteollisuuden muoto. Vuokramökkeilyä ei kuitenkaan matkailumittareihin tilastoida ja vain osa niistä on organisoidun välitystoiminnan piirissä.

“Suomella on mahdollisuus nousta luontomatkailun kansainväliseksi edelläkävijäksi ja siinä mökkimatkailulla on tärkeä rooli. Luonnon arvostus on suomalaisten perimässä ja ulkomailla osataan arvostaa myös kokemuksia, jotka syntyvät meille pieneltä tuntuvista asioista”, kertoo Juha-Pekka Olkkola visioistaan Suomen matkailun tulevaisuudesta ja jatkaa: ”Pelkkään luonnon vetovoimaan ei kuitenkaan saa tuudittautua, sillä tärkeintä on koko tuote. Mökkien sekä niiden varustuksen, ympäristön ja lomanviettoon liittyvien lisäpalveluiden tulee olla tarjolla sellaisessa kunnossa, että asiakas haluaa niitä ostaa ja saa myös rahoilleen vastinetta. Näin sosiaalisen median aikana asiakkaat kyllä hoitavat kokemiensa elämysten markkinoinnin eteenpäin omissa kanavissaan - niin hyvässä kuin pahassakin.”

Lomarengas Oy:n teettämä kyselytutkimus toteutettiin markkina- ja kuluttajatutkimusyhtiö Cint:in paneelin kautta verkkokyselynä. Tutkimus toteutettiin joulukuussa 2014 ja siihen vastasi yhteensä 1 012 20-70-vuotiasta suomalaista.Tiedotteessa on hyödynnetty myös Helsingin Sanomien lukijoilleen lokakuussa 2014 teettämän ”Ostopäätöksien teko lomamökkiä vuokratessa” -nettipaneelin tuloksia. Sanoma Oy:n teettämän kyselyn vastaajamäärä oli 222.

Tutkimuksen pääkohdat

- 45 % on jo vuokrannut lomamökkiä Suomesta. 55 % aikoo mahdollisesti ja 9 % varmasti vuokrata mökin Suomesta vuonna 2015. 31,5 % vastanneista ei ole koskaan vuokrannut mökkiä.

- 40,1 % kertoo harkinneensa lomamökin vuokrausta Suomesta sen sijaan, että matkustaisi ulkomaille lomalle. Vain 12,8 % ei ole mökinvuokrausta harkinnut, vaan matkustaa mieluummin ulkomaille.

- 42,9 % suomalaisista on päättänyt viettää helmikuun 2015 talvilomansa kotona, kun 29,5 % ei ole vielä päättänyt talvilomansa viettomuotoa.

- 25,2 % uskoo, että Suomen suosio matkailukohteena lisääntyy, koska suomalaiset jäävät itse enemmän kotimaahan. Myös 22,2 % uskoo kasvua tulevan myös ulkomaisista turisteista.

- 11,7 % vastanneista uskoo vuokramökkeilytrendin kasvavan. Kotimaisen hotellilomailun kasvuun uskoo 3,7 % ja lomakeskusten vetovoimaan 7,3 % vastanneista. 7,4 % vastanneista uskoo, että matkailu Suomessa vähenee.

- 78 % kertoo mökkikokemuksistaan ystävilleen joko sosiaalisessa mediassa tai suoraan.

Koko tutkimusmateriaali pyydettäessä pekka.huttunen@lomarengas.fi.

Lisätiedot:

Juha-Pekka Olkkola, toimitusjohtaja, Lomarengas Oy, puh. 050 3747747
juha-pekka.olkkola@lomarengas.fi

Vuonna 1967 perustettu Lomarengas Oy on majoitus- ja luontomatkailuun keskittyvä yksityinen yritys, jonka liiketoiminta yhtiöitettiin vuonna 1997. Suurimmat osakkeenomistajaryhmät ovat mökinomistajat ja matkailuyrittäjät. Lomarengas on yli 3800 lomakohteella Suomen suurin mökkivuokraaja. Lomarengas-konserniin kuuluvat emoyhtiö Lomarengas Oy sekä Ylläksen Matkailu Oy ja Villi Pohjola Oy. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2013 noin 22 miljoonaa euroa ja henkilöstön määrä 35. www.lomarengas.fi www.villipohjola.fi  www.yllaksenmatkailu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lomarengas Oy
Lomarengas Oy
Sörnäisten rantatie 29
00500 Helsinki

0306 502 502http://www.lomarengas.fi

Vuonna 1967 perustettu Lomarengas Oy on kotimainen loma-asuntojen välittäjä. Edustettuna on 3900 vuokramökkiä, huvilaa ja huoneistoa. Kaikki kohteet on laatutarkastettu ja luokiteltu. 

Suurimmat osakkeenomistajaryhmät ovat mökinomistajat ja matkailuyrittäjät. Lomarengas-konserniin kuuluvat emoyhtiö Lomarengas Oy sekä Ylläksen Matkailu Oy ja Villi Pohjola Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lomarengas Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme