Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Suomalaisten Nato-myönteisyys erittäin vahvaa

Jaa

Suomalaisista 78 prosenttia suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen myönteisesti, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Vain kahdeksan prosenttia suhtautuu Nato-jäsenyyteen kielteisesti.

Miten suhtautuu nykyisin maamme Nato-jäsenyyteen (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Miten suhtautuu nykyisin maamme Nato-jäsenyyteen (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Kyseessä on EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen ensimmäinen mittaus suomalaisten suhtautumisesta Nato-jäsenyyteen jäsenyyden hakemisen jälkeen. Edellisessä, maaliskuun alussa tehdyssä mittauksessa 60 prosenttia kannatti Suomen liittymistä Natoon.

Yli puolet (53 %) suomalaisista katsoo, että Suomen tulee olla avoin kaikelle yhteistyölle Naton sisällä, mukaan lukien Suomeen sijoitettavat sotilastukikohdat. Vain neljännes (25 %) torjuu väittämän.

Miehet (83 %) suhtautuvat Suomen Nato-jäsenyyteen naisia (75 %) myönteisemmin, mutta naisten suhtautumisessa on tapahtunut suuri muutos hakemuksen jättämisen jälkeen. Vielä maaliskuussa alle puolet naisista kannatti Suomen Nato-jäsenyyttä.

Enemmistö kaikissa väestöryhmissä, vasemmistoliiton äänestäjiä lukuun ottamatta, suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen positiivisesti. Heistäkin 48 prosenttia suhtautuu Suomen Nato-jäsenyyteen positiivisesti, ja negatiivisesti Nato-jäsenyyteen suhtautuvia on ryhmässä vain 23 prosenttia. Voimakkainta positiivinen suhtautuminen Nato-jäsenyyteen on kokoomuksen (97 %), sosiaalidemokraattien (89 %) ja keskustan (87 %) kannattajissa.

”Suomalaisten sytyke liittyä Natoon oli uhkaavaksi muuttunut Venäjä. Uudessa maailmantilanteessa suomalaiset ovat valmiita ainakin harkitsemaan kaikkia lisätoimia, joilla Venäjän uhkaa voidaan lieventää”, sanoo EVA Arvion Joka kodin turva kirjoittaja, EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Tulokset perustuvat 2 088 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 19.–31.10.2022. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Heini Larros, Sami Metelinen: Joka kodin turva -EVA Arvio keskiviikkona 23.11. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041, viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Huom! Tiedotteen embargo on 23.11. kello 6.00. Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Miten suhtautuu nykyisin maamme Nato-jäsenyyteen (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Miten suhtautuu nykyisin maamme Nato-jäsenyyteen (%) Kuva: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EVAn Verokone: Tuloverotus kiristyy suurella osalla palkansaajista – pienituloisella voi kiristyä toisin kuin keskituloisilla14.12.2022 06:00:00 EET | Tiedote

Palkansaajista suurella osalla tuloverotus kiristyy vuonna 2023. Pienituloisen 1 500 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kiristyy 0,4 prosenttiyksikköä. Keskituloisen 3 250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroverotus kevenee 0,1 prosenttiyksikköä ja yli 7 000 euroa kuukaudessa ansaitsevilla verotus kiristyy 0,4–0,3 prosenttiyksikköä. Työllistäminen yksityisillä aloilla kallistuu jo kolmantena vuonna peräkkäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme