Helsingfors universitet

Venture with Air – internationell tävling för bättre luftkvalitet i städerna

Dela

Helsingfors universitet och Slush startade en världsomfattande tävling där man använder data om luftkvalitet för att ta fram lösningar som förbättrar stadsmiljöers livsduglighet och ekologiska hållbarhet. Det vinnande teamet får ett pris om 20 000 euro.

Luftföroreningar hör till de största hälsoriskerna för människan, eftersom de ur ett globalt perspektiv är orsaken till var nionde död i världen. Förorenad luft är ett stort problem särskilt i megastäder och i tätt befolkade områden. Enligt vissa uppskattningar kommer två tredjedelar av jordens befolkning att leva i städer före 2050. Trots det finns det tills vidare rätt få studier om städers luftkvalitet.

Därför har Helsingfors universitet i samarbete med evenemanget Slush samt Helsingfors stad, byggbolaget YIT och Meteorologiska institutet i Finland lanserat tävlingen Venture with Air, där man efterlyser genomförbara idéer för att förbättra stadsmiljöers livsduglighet och ekologiska hållbarhet.

Tävlingen utgår från data som samlats in av universitetets MegaSense-sensorer

Deltagarna får tillgång till data om luftkvalitet som samlats in med Helsingfors universitets MegaSense-sensorer, men även andra öppna data kan nyttjas i tävlingen. Lösningarna som utvecklas ska kunna tillämpas på vilken stad eller vilket område som helst där det finns ett motiverat behov. Lösningarna behöver inte vara helt färdiga, men utvecklarna ska kunna presentera sin idé med fokus på marknadspotential och användbarhet.

– Vi har samlat omfattande data om luftkvalitet och vi är övertygade om att när dessa kombineras med Helsingfors universitets andra öppna datakällor kommer tävlingsdeltagarna att ha ypperliga möjligheter att skapa metoder som har en positiv inverkan på människans och vår planets välbefinnande, säger professor Sasu Tarkoma, som är prefekt för Helsingfors universitets avdelning för datavetenskap och leder forskningsgruppen MegaSense.

Tävlingsbidrag kan lämnas in 7.–28.10.2020. Vinnarna offentliggörs 19.11.2020. I tävlingen utdelas priser om 20 000, 7 500 och 2 500 euro. Dessutom får de team som klarat sig bäst i tävlingen synlighet i Slush kanaler.

Domare i tävlingen är investerare och experter inom miljö- och klimatteknikbranschen: Mark Goldberg, delägare i Index Ventures; Edward Haeggström, professor vid Helsingfors universitet samt grundare och vd av Nanoform Finland; Miika Huttunen, Slush vd; Hampus Jakobsson, delägare i Pale Blue Dot; Inka Mero, Voima Ventures grundare och vd; Maija Palmer, teknikreporter vid Sifted; Marja-Leena Rinkineva, näringslivsdirektör vid Helsingfors stad och Anders Stenbäck, utvecklingsdirektör vid YIT.

Ytterligare information

Jari Strandman

Verkställande direktör, Helsingfors universitet / Helsinki Innovation Services

+358 40 700 6968

jari.strandman@helsinki.fi

Tävlingens webbplats: https://venturewithair.com

Bilder

Om

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet, en internationell akademisk gemenskap med 40 000 studerande och forskare. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet i regel bland de 100 bästa universiteten. Universitetet grundades 1640.

Följ Helsingfors universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet

Den nordiska migrationskonferensen påminner om rasismens långa historia – ”Rasismen har på många sätt inkorporerats som en del av det finländska samhället och dess strukturer”8.1.2021 10:39:19 EETTiedote

Den virtuella konferensen Colonial/Racial Histories, National Narratives and Transnational Migration som ordnas vid Helsingfors universitet den 11–14.1.2021 samlar dryga femhundra migrations- och rasismforskare från de nordiska länderna och övriga världen för att diskutera centrala frågeställningar på området.

Överraskande resultat: Fler medelålders kvinnor dör i en hjärnblödning som ansetts sällsynt än i andra slaganfall6.11.2020 08:00:00 EETTiedote

Subaraknoidalblödning har ansetts vara en förhållandevis sällsynt typ av slaganfall, men enligt en nyligen publicerad finländsk utredning orsakar den en betydande andel av alla dödsfall bland personer i medelåldern. Särskilt medelålders kvinnor dör i subaraknoidalblödning i större utsträckning än i hjärninfarkt, en sjukdom som till antalet är betydligt vanligare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum