Suomen 4H-liittoSuomen 4H-liittoSuomen 4H-liitto

Kiertotaloutta ja nuorten työllistymistä edistävä Reilu Teko -keräys alkaa

Jaa

4H-järjestön Reilu Teko -säkkikeräyksessä viljelijät toimittavat tyhjät lannoite-, siemen- ja rehusäkit kierrätykseen 4H-yhdistysten keräyspisteisiin ympäri Suomen. Keräyspisteen hoitajina toimivat 4H-nuoret. Toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön.

Viljelijät voivat jälleen toimittaa tyhjät lannoite-, siemen- ja rehusäkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin.
Viljelijät voivat jälleen toimittaa tyhjät lannoite-, siemen- ja rehusäkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin. Ilkka Loikkanen

Keräyspaikat, säkkien pakkausohjeet sekä tiedot keräykseen otettavista säkeistä löytyvät 4H:n verkkosivuilta www.4h.fi/reiluteko. Hakutoiminnon avulla viljelijä voi etsiä lähimmän keräyspisteen paikkakunnan nimen tai 4H-yhdistyksen mukaan.

Säkkien oikeaoppinen pakkaaminen helpottaa nuorten työtä keräyspaikoilla. Sivuilta löytyy ohjevideo, jossa opastetaan lannoitesäkkien oikeanlaiseen pakkaamiseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.

Vuosikymmenien aikana muovia on kerätty talteen kymmeniä miljoonia kiloja. Se on Suomen mittakaavassa merkittävä ympäristöteko. Reilu Teko -keräys on järjestetty jo vuodesta 1975 lähtien.

Keräyksessä on kahtena viime vuotena pilotoitu muovilajien erottelua, jolloin lannoitesäkkien sisä- ja ulkosäkit erotellaan toisistaan ja muovilajit saadaan näin parempaan hyötykäyttöön kierrätyksessä. Vuoden 2024 sisä- ja ulkosäkkien erottelupilotti laajenee kuuteen paikallisyhdistykseen, joissa työllistetään yhteensä 15 nuorta.

Keräys tarjoaa nuorille ensimmäisiä kesätyökokemuksia. Keräyspisteiden hoitajiksi rekrytoidaan erityisesti alle 18-vuotiaita.

Reilu Teko -keräys sai uuden suojelijan

Reilu Teon uusi suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen. Pesonen kokee suojelijaksi ryhtymisen kunniatehtäväksi.

”Reilu Teko -keräyksessä työllistyy noin 150 nuorta joka vuosi. Nuoret oppivat tämän keräyksen ansiosta tärkeitä työelämätaitoja, kuten vastuullisuutta, yhteenkuuluvuutta ja tiimityöskentelyä. Keräys on sekä nuoria työllistävä, että ympäristöteko. Upeaa, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu kiertoon! Tämä on nuorille huikea mahdollisuus oppia myös kiertotaloudesta, jonka merkitys vain kasvaa”, Pesonen kommentoi.

Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään keräykseen osallistuneiden nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyön tukemiseen.

Säkkikeräyksen järjestävät Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H, paikalliset 4H-yhdistykset ja Yara Suomi Oy. Keräyksessä ovat mukana myös Hankkija, Lantmännen Agro, A-Rehu, Peltosiemen, Tilasiemen sekä Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Leena Luomajärvi, Yara
puh. +358503472848
leena.luomajarvi@yara.com

Anna-Kaisa Valaja, Suomen 4H-liitto
puh: +358 44 783 0310
anna-kaisa.valaja@4h.fi

Kuvat

Viljelijät voivat jälleen toimittaa tyhjät lannoite-, siemen- ja rehusäkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin.
Viljelijät voivat jälleen toimittaa tyhjät lannoite-, siemen- ja rehusäkit 4H-yhdistysten keräyspisteisiin.
Lataa
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen on Reilu Teko -keräyksen uusi suojelija.
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen on Reilu Teko -keräyksen uusi suojelija.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Tutkimustulos: Tekemällä oppii parhaiten – vapaa-ajan yrittäjyys vahvistaa merkittävästi nuorten yrittäjyysvalmiuksia28.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

LUT-yliopisto tutki 4H-yrittäjyyttä laajan aineiston pohjalta. Ainutlaatuinen tutkimus vahvistaa käsitystä harrastusten merkityksestä nuorten yrittäjyyspotentiaalin kehittymisessä. Tutkimuksen mukaan 4H-järjestön nuoria vapaa-ajan yrittäjyyteen ohjaava prosessi tukee heitä oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. 4H-yrittäjät myös kasvattavat kuntien elinvoimaa tuottamalla paikallisia palveluita.

Ruokakoulu-päiväleirit tarjoavat lapsille elämyksiä ruoanvalmistuksen ja liikunnan parissa29.5.2024 09:02:37 EEST | Tiedote

Kesäkuussa käynnistyvät 4H:n Ruokakoulu-päiväleirit. Ruokakoulussa lapset pääsevät kokkailun lisäksi tutustumaan ruuan alkuperään maatilavierailulla sekä valmistamaan päivällisen läheisilleen. Leirejä järjestetään ympäri Suomen yhteensä yli 60. Niiden järjestämisestä vastaavat paikalliset suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset. Toimittajat ovat tervetulleita vierailemaan Ruokakouluissa.

Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.

Harrastustoiminnassa ansioituneita nuoria palkitaan 4H-stipendeillä19.3.2024 08:03:00 EET | Tiedote

4H-säätiö myöntää vuosittain stipendejä ansioituneille nuorille sekä aktiivisesti 4H:n toiminnassa mukana oleville henkilöille. Nuorten 4H-stipendeissä palkitsemisperusteena on pitkäaikainen, monipuolinen, tuloksellinen ja edelleen jatkuva 4H-harrastus. 4H-säätiön myöntämät 14 valtakunnallista stipendiä jaetaan Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä tiistaina 2.4. kello 14.30. Media on tervetullut tilaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye