Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla on vuoden talousennustaja

Jaa

Etla on voittanut vuoden 2021 Talousennustaja-palkinnon. Palkinnon myöntää vuosittain Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Suomen talouden kehityksen parhaiten ennustaneelle taholle. Etlan suhdanneryhmä on lisäksi voittanut Focus Economicsin järjestämän kansainvälisen kilpailun Suomi-sarjan tarkimmista talousennusteista viime vuonna. Aiemmin keväällä Etla voitti myös Concensus Economics -kilpailun euroalueen tarkimmista talousennusteista.

Etlan ennusteryhmän tutkijat (vas.) Päivi Puonti ja Ville Kaitila, ennustepäällikkö Markku Lehmus ja tutkija Birgitta Berg-Andersson.
Etlan ennusteryhmän tutkijat (vas.) Päivi Puonti ja Ville Kaitila, ennustepäällikkö Markku Lehmus ja tutkija Birgitta Berg-Andersson.

Etlan ennusteet osuivat viime vuonna useammassakin eri mittauksessa muita tarkemmin kohdalleen. Viimeisin tunnustus on Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tänään myöntämä Vuoden talousennustaja -palkinto.

Palkinto luovutettiin Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmukselle vuosittaisessa Taloustutkijoiden kesäseminaarissa Jyväskylässä keskiviikkona 15.6. Palkinnon luovutti sanomalehti Keskisuomalaisen taloustoimituksen esimies Jorma Rahkonen.

Jyväskylän kauppakorkeakoulu palkitsee vuosittain Suomen talouden kehityksen parhaiten ennustaneen kristallipallolla. Kilpailussa asetetaan talousennustajat paremmuusjärjestykseen ennusteiden osumatarkkuuden mukaan.

Voittajan ratkaisi ennusteiden keskimääräinen osumatarkkuus vuoden 2021 talouskehityksessä. Arvioitavia muuttujia oli yhteensä yhdeksän (mm. bkt, työttömyys, inflaatio, vaihtotase, investoinnit) ja tarkasteltavia ennusteen teon ajankohtia kolme: kevät 2021, syksy 2021 ja kevät 2022.

Markku Lehmus arvioi, ettei moni osannut nyt ennakoida, kuinka vahvaa talouden toipuminen koronasta oli.

– Koronarokotteet valmistuivat nopeammin kuin ennakoitiin ja tämän takia toipuminen oli voimakkaampaa kuin ennustettiin. Myös valtion harjoittama finanssi- ja rahapolitiikka oli nyt voimakkaampaa kuin 2008 finanssikriisin jälkeen. Hyvin olemme olleet hereillä, Lehmus toteaa.

Talousennustaja-palkinto on jaettu vuodesta 1998 lähtien. Kyseessä on kolmas kristallipallo, jonka Etla on historiansa aikana voittanut. Aiemmin palkinto on saatu vuonna 2007 ja vuonna 2004.

Etlan nelihenkisen ennustetiimin muodostavat Lehmuksen lisäksi tutkijat Birgitta Berg-Andersson, Ville Kaitila ja Päivi Puonti.

Etlalle voitto myös FocusEconomics-kilpailussa

Etla on voittanut myös kansainvälisen analyysiyhtiö Focus Economicsin järjestämän kilpailun Suomi-sarjan vuoden 2021 tarkimmista talousennusteista. Kilpailussa vertailtiin keskeisiä makrotaloudellisia indikaattoreita (bkt, inflaatio, julkisen talouden tasapaino ja vaihtotase) ja kuluttajahintojen ennusteita vuonna 2021. Etlan suhdanneryhmä onnistui ennustamaan Suomen luvut tarkimmin.

Kilpailun järjestäjä Focus Economics laatii talousanalyyseja ja -ennusteita yli 200 maasta. FocusEconomics Analyst Forecast Award on vuosittain myönnettävä palkinto, jossa huomioidaan tarkimmat talousennustajat eri maissa ja hyödykkeissä. Palkinto myönnetään vuosittain tarkimmille ennustajille monissa eri sarjoissa maittain, alueittain ja indikaattoreittain.

Vertailtavien indikaattorien osalta Etla sijoittui Suomi-sarjassa kärkisijoihin inflaatioluvuissa (2. sija) ja bkt- ja vaihtotase-ennusteissa (3. sija). Sijoitukset takasivat lopulta kokonaiskilpailun voiton.

Consensus Economics-voitto jo aiemmin tänä vuonna

Jo aiemmin tänä vuonna Etlan suhdanneryhmä voitti myös Concensus Economics -tutkimusyhtiön järjestämän kilpailun euroalueen tarkimmista talousennusteista vuonna 2021.

Poikkeuksellisena pandemia-aikana Etla onnistui lopulta ennustamaan tarkimmin koko euroalueen bruttokansantuotteen ja inflaation kehityksen. Tammikuun 2020–joulukuun 2021 välisenä aikana laaditut kuukausittaiset arviot bruttokansantuotteen ja kuluttajahintojen eli inflaation kehittymisestä euroalueella osoittautuivat muita tarkemmiksi ja toivat konsensusennusteessa voiton Etlalle.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Etlan ennusteryhmän tutkijat (vas.) Päivi Puonti ja Ville Kaitila, ennustepäällikkö Markku Lehmus ja tutkija Birgitta Berg-Andersson.
Etlan ennusteryhmän tutkijat (vas.) Päivi Puonti ja Ville Kaitila, ennustepäällikkö Markku Lehmus ja tutkija Birgitta Berg-Andersson.
Lataa
Ennustepäällikkö Markku Lehmus, Etla.
Ennustepäällikkö Markku Lehmus, Etla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

IMD kilpailukykyvertailu: Suomelle paras sijoitus sitten vuoden 200522.6.2022 06:30:00 EEST | Tiedote

Suomi nousee tänä vuonna 8. sijalle IMD:n kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa. Kaikkiaan 63 maan kilpailukykyvertailussa Suomen sijoitus on paras sitten vuoden 2005. Vertailun kärkeen kiri Tanska ohi viime vuoden kärkimaa Sveitsin, joka sijoittui nyt toiseksi. Kolmatta sijaa pitää Singapore. Suomen sijoitusta kohensi muun muassa yritysten suorituskyky. Sijoitukseen heikentävästi puolestaan vaikutti se, että koronapandemiassa Suomen bkt laski monia muita maita lievemmin, joten palautuminenkin on ollut muita lievempää.

Etla: Kaikki kasvuyritykset eivät ole skaalautuvia yrityksiä20.6.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Kaikki kasvuyritykset eivät ole skaalautuvia yrityksiä, vaikka usein niin väitetään. Digitaalinen liiketoiminta sekä vienti- ja kasvuhakuisuus ovat tärkeimpiä yrityksen skaalautuvuuden ennustajia, todetaan tänään julkaistussa Etla-tutkimuksessa. Myös innovaatiotoiminnalla havaittiin positiivinen yhteys skaalautuvuuteen eli yrityksen liikevaihdon kasvuun ilman, että kulut kasvavat samassa suhteessa. Tutkimuksen mukaan skaalautuvaa liiketoimintaa esiintyy Suomessa eniten ICT-alalla, prosessiteollisuudessa ja kaupan alalla.

Ukrainan sota näkyy jo tilastoissa: Vienti Venäjälle pudonnut rajusti kaikilla toimialoilla17.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen tavaravienti ja -tuonti kehittyivät alkuvuonna odotusten mukaisesti, käy ilmi Etlan ennusteryhmän julkaisemasta kesäkuun Kuukausiraportista. Tavaraviennin määrä supistui tammi-maaliskuussa 14 prosenttia viime vuoden loppuun verrattuna. Tilastoissa näkyy nyt selvästi myös Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa, vienti Venäjälle putosi maalis-huhtikuussa rajusti lähes kaikissa tavararyhmissä.

Digibarometri 2022: Suomi kolmatta vuotta putkeen kakkossijalla, teollisuuden digiasteessa myös kärkikahinoissa14.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomi on säilyttänyt toisen sijan jo kolmatta vuotta peräkkäin digitaalisuuden hyödyntämistä mittaavassa maiden välisessä vertailussa, ilmenee vuoden 2022 Digibarometrista. Parhaiten Suomi menestyy julkisen sektorin vertailussa. Heikointa Suomen menestys on yrityssektorin digitalisaation vaikutuksissa, jossa kehitys on ollut laskeva. Parannettavaa löytyy esimerkiksi yritysten t&k-panostusten kohdistumisessa. Barometrin erityisteemana on tänä vuonna teollisuuden digitalisaatio.

Työn ja pääoman tehokkaampi kohdentuminen kasvattaisi tuottavuutta ja taloudellista hyvinvointia30.5.2022 09:23:11 EEST | Tiedote

Työn ja pääoman kohdentuminen on heikentynyt Suomen yrityskentässä 2000-luvulla, mikä on hidastanut merkittävästi tuottavuuskasvua. Keskeinen kasvua hidastava tekijä on työvoiman keskittyminen alhaisemman tuottavuuden yrityksiin. Työvoiman tehokkaampaan kohdentumiseen voitaisiin vaikuttaa esimerkiksi purkamalla kannustinloukkuja sekä lisäämällä työvoiman liikkuvuutta ja palkkakilpailua, selviää tuoreesta Aalto-yliopiston ja Etlan tutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme