Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla päivitti paperiteollisuuden toimialaennusteen: paperin vienti jää tänä vuonna alle 2019 tason ja vähenee edelleen lähivuosina

Jaa
Suomen paperiteollisuuden vienti vähenee tänä vuonna noin kolme prosenttia ja ensi vuonna vielä lisää, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Lasku on seurausta paperin kysynnän kansainvälisestä heikentymisestä sekä tuotantokapasiteetin muutoksista Suomessa. Kartongin ja sellun vienti kuitenkin jatkaa kasvuaan, joten koko toimialan vientimäärän arvioidaan jälleen kasvavan 1,5 prosenttia vuonna 2023. Paperiteollisuuden työllisyys kuitenkin jatkaa supistumistaan lähivuosina.
Julkaistun tutkimuksen ovat Etlalta toteuttaneet tutkijat Jussi Lintunen (vas.) ja Birgitta Berg-Andersson, tutkimuspäällikkö Martti Kulvik ja tutkija Ville Kaitila.
Julkaistun tutkimuksen ovat Etlalta toteuttaneet tutkijat Jussi Lintunen (vas.) ja Birgitta Berg-Andersson, tutkimuspäällikkö Martti Kulvik ja tutkija Ville Kaitila.

Metsäteollisuuden osuus koko Suomen tavaraviennin arvosta oli viime vuonna 18 prosenttia, josta paperiteollisuus (ml. kartonki ja paperimassa) muodosti vajaat 14 prosenttia. COVID-19-pandemian aiheuttaman entistä heikomman vientikysynnän seurauksena Suomen koko paperiteollisuuden vienti väheni viime vuonna 12 prosenttia. Myös lakot vuoden alussa vaikuttivat tuntuvasti toimitusten vähenemiseen, ilman lakkoja paperiteollisuuden vienti olisi viime vuonna supistunut Etlan arvion mukaan noin 8 prosenttia.

Etla on päivittänyt paperiteollisuuden suhdannenäkymät vuosille 2021–2025 tänään julkaistussa tutkimuksessa Suomen metsäteollisuuden näkymiä vuoteen 2025 (Etla-raportti 112). Koko paperiteollisuuden viennin määrä supistuu tuoreen ennusteen mukaan 2,9 prosenttia tänä vuonna ja 0,6 prosenttia vuonna 2022. Paperin vienti vähenee edelleen lähivuosina. Koska kartongin ja sellun vienti kuitenkin jatkaa kasvuaan, koko toimialan vientimäärän arvioidaan pääsevän 1,5 prosentin kasvuun vuonna 2023.

– Vientiennusteemme perustuu kansainvälisen kysynnän kehitysnäkymiin ja tiedossa oleviin tuotantokapasiteetin muutoksiin Suomessa. Lisäksi Stora Enson huhtikuussa julkaisema tieto kysynnän oletettuakin heikommasta kehityksestä ja Veitsiluodon tehtaiden sulkemisesta synkensivät näkymiä entisestään, toteaa Etlan ennusteryhmän tutkija Birgitta Berg-Andersson.

Vielä maaliskuussa Etla arvioi suhdanne-ennusteessaan toimialan viennin määrän kääntyvän 3,9 prosentin kasvuun vuonna 2021 talouden elpyessä koronapandemiasta.

Alan työllisyys supistui Etlan laskelmien mukaan viime vuonna noin 6 prosenttia tehtaiden sulkemisten ja COVID-19-pandemian aiheuttaman heikon taloustilanteen takia. Ennustejaksolla 2021–2025 paperiteollisuuden työllisyyden odotetaan vähenevän runsaan kolmen prosentin tahtia.

Graafisen paperin kysynnän lasku jatkuu Euroopassa

Koronapandemian vauhdittamana graafisten paperien toimitukset vähenivät Euroopassa viime vuonna 19 prosenttia vuodentakaisesta tonneissa laskettuna. Euro-Graphin julkaisemien tilastojen mukaan myös sanomalehtipaperin toimitukset vähenivät 19 prosenttia ja sellunkin kysyntä supistui paperin kysynnän heikkenemisen myötä. Paperimarkkinoiden supistuminen siis jatkuu edelleen Euroopassa.

Liiketoiminnan kannattavuutta parantaakseen suomalaiset metsäyhtiöt ovat viime vuosikymmenen aikana sulkeneet tehtaita ja tuotantolinjoja sekä kotimaassa että ulkomailla. Sulkemisilla on haluttu vähentää rakenteellista ylikapasiteettia. Vuonna 2019 graafisen paperin osuus kaikesta paperin ja kartongin tuotannosta oli Suomessa vielä noin puolet, eli huomattavasti suurempi kuin Euroopassa keskimäärin.

– Pandemia todennäköisesti myös nopeutti paperiteollisuuden rakennemuutosta ja kuluttajien siirtymää kohti digiä. Suomalaisilta graafisen paperin suurasiakkailta saamamme arviot viittaavat pitkän aikavälin kysyntälaskun asteittaiseen hidastumiseen. Lasku siis jatkuisi, mutta loivenisi, arvioi tutkimuspäällikkö Martti Kulvik Etlasta.

Suomessa paperiteollisuuden suurimmat tuottajat vuonna 2019 olivat liikevaihdolla mitattuna UPM-Kymmene, Stora Enso, Metsä Group ja Ahlström-Munksjö. Sellun osuus toimialan tuotantokapasiteetista on noin 40 prosenttia, ja paperin sekä kartongin osuudet ovat kukin noin 30 prosenttia.

Birgitta Berg-Andersson, Ville Kaitila, Martti Kulvik ja Jussi Lintunen: Suomen metsäteollisuuden näkymiä vuoteen 2025 (Etla Raportti 112)

Nyt julkaistu raportti on osa kolmivuotista Future Forest 2040 -hanketta, jonka Etla toteuttaa yhdessä Euroopan metsäinstituutin kanssa. Hanketta rahoittaa Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi

 

Liitteet (4 kpl):

Ennusteet paperiteollisuudelle 2021–2025, Graafisen paperin toimitukset Euroopassa 2007–2020, Paperiteollisuuden arvonlisäyksen, tuotoksen ja viennin määrä Suomessa 1975–2025 sekä Paperiteollisuuden työllisyys Suomessa ja Euroopassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Julkaistun tutkimuksen ovat Etlalta toteuttaneet tutkijat Jussi Lintunen (vas.) ja Birgitta Berg-Andersson, tutkimuspäällikkö Martti Kulvik ja tutkija Ville Kaitila.
Julkaistun tutkimuksen ovat Etlalta toteuttaneet tutkijat Jussi Lintunen (vas.) ja Birgitta Berg-Andersson, tutkimuspäällikkö Martti Kulvik ja tutkija Ville Kaitila.
Lataa
Lataa
Lataa
Paperiteollisuuden arvonlisäyksen, tuotoksen ja viennin määrä Suomessa 1975–2025, mrd. euroa
Paperiteollisuuden arvonlisäyksen, tuotoksen ja viennin määrä Suomessa 1975–2025, mrd. euroa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Vihreiden tukien osuus noussut Suomen yritystukikannassa, mutta suurimmat tuet maksetaan yhä päästöjä aiheuttaville toiminnoille22.4.2024 00:01:00 EEST | Tiedote

Suomessa on maksettu vuosina 2020–2023 keskimäärin yli miljardin euron edestä suoria yritystukia. Vuositasolla kasvihuonepäästöjä kasvattavien, ns. ruskeiden tukien osuus on ollut joka vuosi vihreitä tukia suurempi, käy ilmi tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Ruskeita tukia on maksettu vuosina 2020–2022 keskimäärin 140 miljoonan euron edestä. Samaan aikaan päästöjä vähentävien vihreiden tukien määrä – vaikkakin kasvussa – jää noin puoleen tästä. Myös tki-tukien vuosittain maksettu määrä jää ruskeita tukia pienemmäksi.

Etla: Osa-aikatyö Suomessa kasvaa ja tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät edelleen17.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomessa tehdyt työtunnit työntekijää kohden vähenevät todennäköisesti edelleen tulevaisuudessa, käy ilmi Etlan tuoreesta selvityksestä. Kehitykseen vaikuttavat osa-aikatyöllisyyden yleinen kasvu sekä julkisen sektorin, erityisesti terveyspalvelujen, kasvava työnkysyntä. Osa-aikaisten määrä on kasvanut vuodesta 2015 vuoteen 2023 kolmanneksella, kun samaan aikaan kokoaikaisten osuus on noussut vain nelisen prosenttia.

Etla: Verotuksen painopiste tukemaan kasvua15.4.2024 11:33:31 EEST | Tiedote

Etlan ehdotus toimenpiteiksi Suomen talouden kurssin muuttamiseksi eli Suomen pelastuspaketti sisälsi laajan joukon pitkän aikavälin rakenteellisia uudistuksia, mutta myös lyhyen aikavälin toimia, joilla verotuksen rakennetta saataisiin muutettua kasvua tukevaan suuntaan. Toimet muodostavat kokonaisuuden, jonka avulla verotuksen painopiste siirtyy kohti kasvua vähemmän haittaavia veromuotoja, arvioi tutkimusjohtaja Tero Kuusi.

Etla ennustaa: käänne talouteen jo loppuvuodesta - “hallituksen investointipaketista pitäisi luopua”26.3.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennustaa suhdanteen kääntyvän jo loppuvuodesta, mutta lähivuosien talouskasvu jää vaatimattomaksi. Heikko alkuvuosi painaa kuluvan vuoden talouskasvun 0,3 prosenttiin. Ensi vuonna bkt:n kasvu yltää jo 1,4 prosenttiin. Investoinnit kääntyvät tänä vuonna vaatimattomaan mutta laaja-alaiseen kasvuun ja Suomen vienti alkaa palautua. Työttömyysaste nousee vielä tänä vuonna, mutta laskee ensi vuonna. Kuluttajahintainflaatio pysyy matalana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye