Juho Saari: Ikääntyvä väestö vaalikauden iso kysymys

Jaa

Ikääntyvän väestön politiikka nousee eduskuntavaalien jälkeen vaalikauden isoksi kysymykseksi, professori Juho Saari arvelee helmikuun Työeläke-lehdessä.

Työeläke 1:2019
Työeläke 1:2019

Perusturvan kokonaisuudistusta valmistelevan hankkeen selvityshenkilönä Saari on pohtinut sosiaaliturvan uudistamistarpeita eriarvoisuuden näkökulmasta. Ydinkysymys yhteiskunnassamme on, millä tavoin etuuksien pitää kannustaa ihmisiä palkkatyöhön.

 – Miten ikäihmisille pystytään maksamaan eläkkeet ja palvelut, kun työikäisten joukko supistuu ja lapsia syntyy aiempaa vähemmän, miettii sotumies Saari lehden kansiaiheessa.

Hän myös debytoi tässä numerossa Työeläke-lehden vakituisena kolumnistina.

Kuka maksaa kenenkin eläkkeet?

Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus nousee eläkekeskusteluissa tuon tuosta tarkasteluun. Kuka maksaa eläkkeet ja kenen omaisuutta eläkevarat oikeastaan ovat? Tähän kysymykseen saa faktapohjalta vastauksia tammikuussa ilmestyneestä uutuuskirjasta Työeläkevarat ja eläkkeiden rahoitus.

 – Toivottavasti kirjasta on apua työeläkevaroista käytävään keskusteluun, toteaa kirjan toimittanut, johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.

Keskiaukeamalla on tunnelmia julkistamistilaisuudesta ja Helsingin yliopiston tutkimusjohtajana työskentelevän Ville-Pekka Sorsan kirjakritiikki.

Eläkkeet kiinnostavat, ja arjessa eteen tuleviin tilanteisiin haetaan vastauksia omasta työeläkelaitoksesta. Paljonko saan eläkettä? Missä minun eläkerahani ovat?

– Nämä ovat tyypillisiä kysymyksiä, joihin eläkeyhtiön verkkopalveluissa annamme apua ja vastauksia, kertoo työeläkealla pitkään työskennellyt konkari, tuotepäällikkö Pauliina Hilkamo eläkeyhtiö Varmasta.

Työkyvyttömyyseläkkeitä aiempaa enemmän

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrissä on tapahtunut käänne huonompaan. Viime vuonna määrät kasvoivat kahdeksalla prosentilla edellisvuodesta. Yhtä tyhjentävää syytä ei ole havaittu, mutta kerromme lehdessä muutokseen johtaneista tekijöistä.

Uudella Arjessa-palstalla paneudumme osatyökykyisten työelämäodotuksiin.

Työeläke 1:2019 (digilehteen).

Eläketurvakeskuksen julkaisema Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti. 

Tilaa Työeläke-lehden uutiskirje, ja sähköpostiisi ilmestyy digilehti tuoreeltaan.

Lisätietoja:

toimituspäällikkö Anne Iivonen, 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi

vt. päätoimittaja Matti Lumijärvi, 050 597 1036, matti.lumijarvi(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Työeläke 1:2019
Työeläke 1:2019
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläke-lehti
Kirjurinkatu 3, (Itä-Pasila)
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme