Software Finland ry

Ohjelmistoala ehdottaa tuhansia uusia IT-työvoimakoulutuksia: ”Juuri sitä mitä hallitus ajaa, luvassa miljardiluokan hyödyt”

Jaa

Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry ehdottaa työvoimakoulutuksia 2000 IT-alan työttömälle ja 4 000 Mimmit koodaa -ohjelmaan osallistuvalle naiselle. ”Näiden 6 000 ihmisen työvoimakoulutus toisi Suomelle miljardiluokan hyödyt. Voimme näin luvata, kun valmennusten työllistävyys on ollut jopa 90 %”, painottaa Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Olemme iloisia, että saamamme epävirallinen palaute työ- ja elinkeinoministeriöstä kannustaa meitä tämän ehdotuksen tekemään”, valottaa Roiha.

Mimmit koodaa -ohjelmasta työvoimavalmennukseen päässeistä naisista työllistyi peräti 90 %. Kuvassa Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi ja Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Kuva: Software Finland ry (ent. Ohjelmisto- ja e-business ry)
Mimmit koodaa -ohjelmasta työvoimavalmennukseen päässeistä naisista työllistyi peräti 90 %. Kuvassa Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi ja Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Kuva: Software Finland ry (ent. Ohjelmisto- ja e-business ry)

Lehdistötiedote 8.9.2023

Suomen hallituksen keskeinen tavoite on 100 000 uutta työllistä. Ohjelmistoala on jo nyt merkittävä työllistäjä ja yhä keskeisempi vientiala, mutta tuore selvitys avaa tilaisuuden tuottaa niin yhteiskunnalle kuin alan yrityksillekin poikkeuksellisen suurta lisäarvoa.

”Ohjelmistoala työllistää Suomessa jo 64 000 ihmistä, ja meillä on lisäksi pitkäaikainen osaajapula. Siksi innostuimme, kun vahvistui tutkimuksen kautta, että työvoimakoulutukset työttömille IT-ihmisille olivat erittäin tuloksekkaita. Tajusimme, että valmennuksia tarvitaan nopeasti paljon lisää”, alleviivaa alan kattojärjestön Software Finland ry:n (SF) toimitusjohtaja Rasmus Roiha.  

Kullanarvoisen havainnon työvoimakoulutusten tehosta teki SF:n toimeksiannosta Petri Niirasen vetämä Lingonberry Island, osana laajempaa selvitystä alanvaihtonäkymistä.

”IT-alan työttömistä valmennettiin 442, joista kolmen kuukauden sisällä työllistyi 226 eli yli 50 prosenttia. Tämä Tilastokeskuksen aineistosta löytynyt erittäin lupaava havainto innosti meitä kaivamaan vielä syvemmälle”, kertoo Niiranen löydöstään.

Täysosuma löytyi SF:n omalta tontilta: Yhdistyksen itse johtaman Mimmit koodaa -ohjelman osallistujia on valmennettu Sarasen toimesta jo kahdesti. Katsaus tuloksiin oli jättipotti.

”Mimmit koodaa -ohjelmasta valmennetuista naisista työllistyi ällistyttävästi 90 prosenttia. Tulos on niin pysäyttävä, että asiaan oli pakko tarttua koko yhteiskunnan edun nimissä”, kuvaa Roiha.

TEM:issä ollaan kiinnostuneita

Software Finland päätti Roihan johdolla jalostaa oivalluksensa konkreettiseksi ehdotukseksi. Koko IT-alalla (64 000 koodaria sekä 21 000 muuta IT-ammattilaista) on 4 000 työtöntä ja Mimmit koodaa -ohjelman parissa lisäksi 4 000 naista, jotka haluaisivat nopeasti työllistyä alalle. SF:n johtamassa Mimmit koodaa -ohjelmassa on mukana kaikkiaan 10 000 naista.

”Lähtökohta on, että saisimme TEM:in tuella valmennettaviksi puolet työttömistä ja kaikki Mimmit koodaa -ohjelman halukkaat, joiden aktiivinen mielenkiinto on jo tiedossa. Näiden 6 000 IT-alalle haluavan suomalaisen työvoimakoulutus toisi Suomelle miljardiluokan hyödyt. Voimme näin luvata, kun valmennusten työllistävyys on ollut jopa 90 %. Ei voi liikaa painottaa: Tämä on juuri sitä mitä hallitus ajaa, luvassa on näyttöjen mukaan miljardiluokan hyödyt”, kristallisoi Roiha.

Roiha on käynyt asiasta rakentavia keskusteluja työ- ja elinkeinoministeriön johtoportaan kanssa.

”Olemme iloisia, että saamamme epävirallinen palaute työ- ja elinkeinoministeriöstä kannustaa meitä tämän ehdotuksen tekemään. TEM:issä siis nähdäksemme hyvin ymmärretään tällaisen valmennuksen arvo, vaikka mahdollisten päätösten aika on toki vasta tuonnempana. Jokainen työpaikka on arvokas ja erityisesti meidän alallemme syntyvät työpaikat tukevat koko yhteiskunnan digitalisoitumista ja parantavat huomattavasti kokonaistuottavuuttamme”, kuvailee Roiha.

Tulokset luotettavia ja luvassa miljardipotentiaali

Saranen Consulting Oy:n toimitusjohtaja Janne Lindfors on erittäin tyytyväinen, että Sarasen työ on kantamassa hedelmää laajemmin koko yhteiskunnan hyväksi.

”Tulokset puhuvat puolestaan. Tarkastimme juuri tänä keväänä päättyneen Mimmit koodaa -ohjelman tilanteen. Osallistujista peräti 90,9 % on nyt töissä erilaisissa ohjelmistoalan asiantuntijatehtävissä. On meille kunnia, että työhallinnon kanssa tekemämme yhteistyön tulokset voivat mahdollisesti nyt palvella Suomea laajemminkin”, kuvailee Lindfors.

Niirasen Lingonberryn laskelmat todentavat ehdotukselle jopa useiden miljardien hyödyt.

”Yksin Tilastokeskuksen aineiston mukaan työllistyneiden runsaan 200 ihmisen myönteinen taloudellinen kokonaisvaikutus vuositasolla on jo 10 miljoonaa euroa. Ehdotetun 6 000 ihmisen valmennus synnyttäisi tämän vuosikymmenen mittaan jo useiden miljardien hyödyt. Havainnostamme voi näin kummuta paljon hyvää koko Suomelle, iloitsee Niiranen.

Ehdotusta kehitetään ja hiotaan tarpeen mukaan yhdessä TEM:in ja hallituksen kanssa.

Tutkimuksen löydät täältä

Lisätietoja:

Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi

Petri Niiranen, Lingonberry Island, toimitusjohtaja, 044 087 8773, petri.niiranen@lingonberryisland.com  

Janne Lindfors, Saranen Consulting Oy, toimitusjohtaja, 050 530 3333, janne.lindfors@saranen.fi  

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

Ohjelmistoala vetoaa: ”Hallitusohjelma on pelastettavissa – korjaus työperäiseen maahanmuuttoon torjuisi myös mielikuvat rasismista”10.8.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Ohjelmistoala on huolissaan uuden hallituksen kyvystä toteuttaa ohjelmaansa. ”Hallitusohjelma tarjoaa korvaamattoman mahdollisuuden kohentaa Suomen pahasti rapautunutta taloutta. Työperäisen maahanmuuton kiristäminen on kuitenkin kilpailukyvyllemme paha isku ja ruokkii maailmalla mielikuvia rasismista, mikä uhkaa jo koko hallitusta”, kiteyttää ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. SF vetoaa hallitukseen, jotta ulkomaisiin osaajiin ja ammattilaisiin kohdistuvat tiukennukset ja mielikuva korjattaisiin.

”Inhouse-hankinnat kyseenalaistava KKV-päätös erittäin tervetullut”: Yli 90 % softafirmoista haluaa myydä suoraan julkisasiakkaille29.5.2023 09:00:40 EEST | Tiedote

Ohjelmistoyritykset näkevät julkisyhteisöjen omistamat inhouse-yhtiöt enimmäkseen ”pakollisena pahana”, kertoo ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n uunituore Sykemittari-tutkimus. ”Viesti ohjelmistoyrityksiltä ei voisi olla selvempi: 91% tekisi mieluiten kauppaa suoraan julkisasiakkaiden kanssa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston inhouse-hankinnat kyseenalaistava päätös on erittäin tervetullut ja ainakin satojen miljoonien mahdollisuus”, iloitsee Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Tämä nainen on rakentanut urapolun sadoille naisille” – Mimmit koodaa -palkinto 2023 Ursula Koskelle21.4.2023 12:24:38 EEST | Tiedote

Mimmit koodaa -palkinnon 2023 on voittanut Ursula Koski IT-alalle pyrkivien naisten osaamisen edistämiseksi tehdystä työstä. “On ollut ilo nähdä, miten yksittäisen henkilön liikkeellepaneva voima voi muuttaa ihmisten elämiä. Ursulan ja hänen mukanaan tuomansa tiimin panostus konkreettisten taitojen lisäämiseksi yhteisömme naisten keskuudessa ei ole jäänyt huomaamatta”, kiittää Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi.

”Iskun paikka Suomelle”, arvioi K3:n Romakkaniemi: Ohjelmistoalan uusi nimi ”Software Finland” kertoo uudesta panostuksesta vientiin24.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan tärkein äänenkannattaja, Ohjelmisto- ja e-business ry on valinnut itselleen uuden nimen ”Software Finland ry” edistämään alan vientiä. ”Yritystemme huipputason osaaminen, luotettavuus ja vastuullisuus ovat jo vientivaltteja. Tässä on iskun paikka Suomelle”, arvioi Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. ”Vienti on meille prioriteetti ja odotamme innolla entistä laajempaa kansallista yhteistyötä viennin edistämiseksi”, ennakoi Software Finlandin hallituksen puheenjohtaja Pekka Walkama.

Paremmat työllistymismahdollisuudet jo 100 koodarinaiselle – kiitos Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin (AWS) yhteistyön15.3.2023 12:05:58 EET | Tiedote

Mimmit koodaa tuottaa yhä konkreettisempia hyötyjä. Jo 100 naista on suorittanut ohjelman kautta AWS Cloud Practitioner -sertifikaatin. Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin yhteistyössä yhteisölle maksutta tarjoama pilvikoulutus pyrkii korjaamaan ohjelmistoalan sukupuolittuneisuutta sekä vastaamaan osaajapulaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme